Zelf thee maken? Hoe doe je dat?

Goed, een pakje uit de supermarkt gebruiken ís makkelijker. Maar het zelf maken van thee is veel leuker, vaak lekkerder én je kunt de verrassendste combinaties maken. Overtuigd? Zo maak je zelf verse thee.

Zelf thee maken: gezond en lekker

Je eigen thee maken is leuk en vooral een kwestie van proberen. Je kunt verschillende, verse kruiden gebruiken, zoals munt, venkelkruid of citroenmelisse. Voeg daar bijvoorbeeld een stukje gember en schijfjes of schilletjes van vers of gedroogd fruit aan toe, zoals (sinaas)appel, citroen, limoen en mandarijn. Gebruik biologisch fruit, dat goed is gewassen. Samen maken ze van een kop heet water ineens smakelijke thee. Een bijkomend voordeel: het is puur natuur. Op deze manier weet je zeker dat er geen kunstmatige toevoegingen aan te pas komen. En: er zit geen cafeïne in deze thee.

Een kleine waarschuwing is trouwens wel op zijn plaats: sommige kruiden hebben een medicinale werking. Een voorbeeld is verbena, dat kan weeën opwekken wanneer je zwanger bent. Niet alle kruiden zomaar gebruiken dus, vooral niet als je zwanger bent of aan een bepaalde aandoening lijdt. In dit overzicht lees je over de werking van bepaalde theekruiden.

Hoe zet je thee van verse kruiden?

Breng water aan de kook en laat dat vervolgens twee minuten afkoelen. Doe de kruiden met een schijfje fruit in een glas of theepot en geef het ongeveer vijf tot tien minuten de tijd om te trekken. Welke hoeveelheid je moet gebruiken? Dat hangt af van je hoe sterk jij je thee graag drinkt, welke combinaties je lekker vindt en of je jouw eigen thee graag warm óf juist koud als ijsthee drinkt.

 

Heb je veel oogst? Droog je kruiden en vruchten, zodat je ze later nog kunt gebruiken. In mooie potjes oogt het ook nog eens leuk in de keuken. Maak er bijvoorbeeld een bosje van en hang dat donker weg. Of droog ze in de oven. Leg de takjes kruiden of schijfjes fruit (let op dun snijden) op een rooster, zet de oven op 40 tot 65 graden. Laat de deur op een kiertje door er een pollepel tussen te plaatsen. Afhankelijk van de soorten fruit die je aan het drogen bent en de dikte ervan duurt het acht tot tien uur voordat het klaar is. Kruiden zijn vaak sneller klaar. Drogen kan ook in een dehydrator. Daar geef ik de voorkeur aan.

Tip! Heb je een tuin of terras? Leg dan je eigen theeparadijsje aan.