Is een nachtcrème echt belangrijk?

Een mooie huid krijg je door deze ook ‘s nachts goed te verzorgen. Want juist als het donker is, werkt de huid dubbel zo snel aan het herstel.

Sommige dermatologen zeggen dat nachtcrèmes onzin zijn, andere menen juist dat ze nuttig zijn en geven ze het voordeel van de twijfel. Uit een onderzoek van de Universiteit van Zurich bleek dat de huid hetzelfde bioritme aanhoudt als de eigenaar. Overdag – in waakstand – is de huid vooral bezig zichzelf te verdedigen tegen zonlicht, sigarettenrook, vervuiling als fijnstof en uitdroging door vochtverlies. De natuurlijke verdedigingsbarrière van de huid vraagt voortdurend om aandacht.

Herstelwerk

’s Nachts is er ogenschijnlijk rust, maar is het herstelwerk aan de huid tweemaal zo intensief als overdag. Tussen elf uur ’s avonds en drie uur ’s morgen delen de cellen zich acht keer sneller. Gifstoffen worden afgevoerd, vetten aangemaakt en de vochtbalans hersteld. Daarnaast is de huid ‘s nachts ook ontvankelijker voor werkstoffen, omdat hij warmer is en dus beter stoffen opneemt (vergelijk dat maar met een theezakje in lauw of warm water).

Hoe gebruik je een nachtcrème?

Gebruik een nachtcrème altijd op een gereinigde huid en breng rijkelijk aan zodat je huid goed gevoed wordt. Behalve een nachtcrème kun je ook voor een serum of een olie gaan. Een serum is een sterk geconcentreerde lichte emulsie die je kunt naast dag- en nachtverzorging kunt gebruiken. Een serum richt zich meestal op een doel, bijvoorbeeld hydraten, herstellen of kalmeren. Een olie daarentegen kun je wel als alternatief gebruiken voor een dagcrème. De juiste Olie trekt snel in en voorziet de huid van de nodige vitamines en vetstoffen.

Als je budget het niet toestaat om een aparte dag- en nachtcrème aan te schaffen, kies dan voor een 24u crème die je ‘s ochtends en ‘s avonds gebruikt. Let erop dat ze geen hoge zonnefilter bevat, want slapen met een – chemische – zonnefilter op de huid kan zorgen voor huidirritatie. Voor overdag is een crème met zonnefilter natuurlijk een must!

Tip! Wil je ‘s ochtends met een frisse blik ontwaken, gebruik dan een oogmasker. Het verbetert de bloedsomloop, kalmeert de huid en voorziet het van vocht.

Bron