Cosmetica merken versus cosmeceuticals

Vele mooie beloftes van cosmetica merken laten ons regelmatig nadenken over de werkelijke effectiviteit van huidverzorgingsproducten. De huid, ons grootste orgaan, bestaat bij ieder mens uit dezelfde ‘bouwstenen’. Toch zijn er zoveel verschillen aan de buitenkant te zien en vraagt iedere huid om een eigen verzorging. Hoe kunnen we onze huid specifieke aandacht geven en is het mogelijk om die ‘bouwstenen’ in de diepte te bereiken?

Het verschil tussen cosmetica merken en cosmeceuticals

Laten we eerst een onderscheid maken in de grote wereld van huidproducten; er bestaat een groep genaamd cosmetica en er bestaat een groep cosmeceuticals. Hierbij zullen cosmetica merken zich beperken tot de bovenste dode huidlaag (epidermis) waarbij deze slechts een verzachtend en verzorgend effect hebben.  Ze zijn vrij verkrijgbaar voor de consument in diverse winkels, supermarkten en drogisterijen. Cosmeceuticals hebben daarentegen geen oppervlakkige werking. Ze werken in de diepere huidlagen en zijn daarom uitsluitend op advies van de schoonheidsspecialist, huidtherapeut of dermatoloog te verkrijgen. Het gebruik van deze producten dient ook opgevolgd te worden en eventueel bijgestuurd om zo het gewenste resultaat te bereiken.

Wat zijn nu eigenlijk cosmeceuticals?

Cosmeceuticals zijn een combinatie tussen cosmetica en farmaceutica en kunnen ten opzichte van cosmetica een dieper niveau in de huid bereiken. Ze bevatten biologisch actieve ingrediënten, die een farmaceutische werking hebben en daardoor voordelen bieden op het gebied van huidverbetering en verschillende huidproblematieken. Door hogere percentages actieve werkstoffen en lagere pH-waarden dan cosmetica, hebben cosmeceuticals een dieptewerking in de huid, die voorbij de bovenste dode huidlaag gaat (tot in de dermis). Zo kunnen ook verschillende huidaandoeningen, zoals acne, rosacea, pigmentaties, dieper in de huid aangepakt worden, daar waar de oorzaak zich bevindt.

Wat is het voordeel van cosmeceuticals?

Het grote voordeel van cosmeceuticals is dat we onze huid specifiek de aandacht kunnen geven waar het om vraagt. Denken we aan een vette huid, acne, pigmentvlekken, een droge huid, rosacea of huidveroudering, dan kunnen cosmeceuticals met specifieke actieve werkstoffen grote voordelen bieden en deze huidcondities positief beïnvloeden.

IMAGE Skincare bestaat uit een brede reeks cosmeceuticals. Voor elke huid is er een speciaal ontworpen lijn en er kan in specifieke gevallen oneindig gecombineerd worden hierin. De producten geven middels een INCI-lijst (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) totale openheid over de ingrediënten.