6 natuurlijke tips manieren om muggen te verjagen (en ook de fabels)

Kijk je ook uit naar dat leuk tuinfeestje of gewoon lange avondjes gezellig buiten zitten met vrienden? De warme winter temperaturen, wateroverlast en het zwoele weer zorgen dezer dagen voor extra muggenlarven. Niet leuk maar weinig aan te doen. Maar hoe kunnen we ons nu best wapenen tegen die vervelende beestjes en dit nog op een gezonde manier.

1. Gebruik etherische oliën ipv ongezonde insecticiden en muggenstekkers

Muggen houden of haten van bepaalde geuren. Dus je kan ze er ook mee wegjagen:

Tea Tree Olie
Tea tree olie heeft een karakteristieke geur waar je van moet houden. Het mooie is dat muggen er in elk geval niet van houden. Door jezelf in te smeren met tea tree olie komen muggen niet bij je in de buurt.
Knoflook
Knoflook is gezond én het verjaagt muggen. Twee vliegen in één klap. De sterke, penetrante lucht van knoflook houdt muggen op een afstand. Lekker veel van eten dus. Een lekkere looksaus past dus helemaal in jou bbq-menu.
Pepermunt
De geur van pepermunt etherische olie is voor mensen juist erg prettig, muggen en bijna alle andere insecten worden er door verdreven. De geur is voor insecten zo indringend dat ze niets anders meer kunnen ruiken.
Citronella
De meest gebruikte etherische olie tegen muggen. In veel goedkope anti-muggen producten zit chemische citronella of een gezuiverd deel van de natuurlijke olie. Voor insecten is het makkelijker om aan de geur van zuivere stoffen te wennen dan aan een mengsel van veel stoffen zoals natuurlijke citronella olie. Daarom werkt het ene product ook beter dan het andere tegen muggen.
Kattenkruid
Vrij recente onderzoeken hebben aangetoond dat kattenkruid etherische olie tot 10 keer beter werkt in muggenwering dan het chemische DEET. In Amerika zijn kattenkruid producten al ruim beschikbaar, bij ons is dat nog niet zo. Muggen-weg is wat dat betreft zeker een koploper. Kattenkruid etherische olie is erg duur. Het is circa 30 keer duurder dan citronella olie of DEET.
Lavendel
Lavendel kruid en etherische olie wordt al lange tijd gebruikt om muggen te verjagen. Het ruikt bovendien ook erg lekker, waardoor het veel wordt toegepast in natuurlijke middelen tegen muggen.
Geranium
(Citroen)geranium staat van oudsher bekend om zijn muggen verdrijvende eigenschappen. De etherische olie van geranium bevat veel citronellol, een stof die ook voorkomt in citronella etherische olie. Ook geraniol, een stof in geranium etherische olie wordt gebruikt voor muggen wering.
Citroen Eucalyptus
Etherische olie van de citroeneucalyptus is volgens diverse bronnen zeer werkzaam tegen muggen. De frisse citronella-achtige olie bevat kleine hoeveelheden PMD (paramenthaandiol), een zeer sterk natuurlijk insecticide. Bovendien zit er veel citronella in de etherische olie van citroen eucalyptus. In de betere muggen werende middelen wordt citroen eucalyptus olie gebruikt in plaats van citronella olie.

2. Koop een ouderwetse klamboe of muggennet en plaats sowieso overal vliegenramen in huis.

Dit levert een fysieke barrière tussen jou en die kleine rotbeestjes. Zorg er wel voor dat er geen muggen in het net raken. Maak ’s avonds het net goed dicht rond je bed en let er ook op dat je het ’s morgens goed dichtknoopt. Zo niet, verschuilen ze zich geduldig binnen in het net tot hun prooi komt slapen. Er zijn 2 gangbare modellen: het “boxmodel” en het “koepelmodel”. Het “boxmodel” maakt een rechthoekige doos rond je bed en zorgt voor veel muggenvrije ruimte. Het koepelmodel heeft 1 bevestigingspunt in het midden van je bed. Je hebt meer kans om ’s nachts tegen het net te liggen en toch nog gestoken te worden.

3. Breng je lichaamstemperatuur omlaag

Muggen houden van warme lichamen, dus koel blijven is een effectieve manier om muggenbeten te vermijden. Wanneer het ’s avonds afkoelt, kan een mug je lichaamswarmte al op 20 meter afstand waarnemen. Je kunt muggen foppen door naast de terrasverwarming te gaan zitten. Let wel: als een mug eenmaal dicht genoeg in de buurt is om je adem te “proeven” weet hij je exact te vinden, ongeacht eventuele warmtebronnen in je omgeving. Vermijd daarom het dragen van zware, donkere kleding in warm weer.

4. De muggenlamp

Deze verspreidt UV licht en dat trekt de beestjes aan. Als ze tegen het rooster vliegen worden ze meteen geëlektrocuteerd. Het nadeel is dat de lamp ook werkt voor andere vliegende insecten zoals vliegen en wespen en je hoort elke keer als zo een beestje tegen de lamp vliegt. Zeer effectief maar niet voor mij.

5. Draag losse kleding die je huid volledig bedekt.

Losse shirts met lange mouwen en lange broeken die je huid bedekken is vaak de beste aanpak om niet gebeten te worden. Vermijd ook het gebruik van parfum. Deze zal nog meer muggen aantrekken dan zweetgeur.

Wist je DEET?

DEET werd in de 2e wereldoorlog ontwikkeld door het Amerikaanse leger om de soldaten tegen muggen te beschermen. Het is een toxisch product en bij overmatig of verkeerd gebruik kan het de huid irriteren of erger nog: een schadelijk effect hebben op je zenuwstelsel. DEET is ook giftig voor huisdieren, die het door jou te likken binnen kunnen krijgen. Het brengt de geursensoren van de muggen volledig in de war en zo worden zones die met DEET bedekt zijn niet gestoken.  Het werkt dan ook uitsluitend op de plekken die je ermee insmeert of insprayt, een centimeter ernaast steken de beestjes wel.

Wat werkt nu NIET tegen muggen?

Alcohol: de consumptie van alcohol houdt muggen niet van je lijf; waarschijnlijk willen veel mensen dit maar al te graag geloven…

Tocht & luchtverplaatsing: muggen vliegen misschien prettiger als het windstil is en hebben meer moeite om bij je te komen in geval van wind, maar ventilators, luchtkoelingen en airconditioning houden muggen niet per definitie van je lijf.

Geur-apparaatjes: apparaatjes voor in het stopcontact met een mug-afstotende geur (citronella e.a.) werken niet.

Geluid-apparaatjes: een apparaatjes voor in het stopcontact dat een ultrasoon geluid produceert “dat alleen muggen kunnen horen” berust nergens op.

Citronella: kaarsen, “pritt-stiften”, sprays, druppels, oliën e.a. op basis van citronella werken niet of nauwelijks; ze vervliegen/verdampen bovendien supersnel.

Licht: de meeste steekmuggen zijn nocturnaal ofwel crepusculair van aard. Dat houdt in dat muggen overdag slapen en ’s nachts actief zijn. Zodra de schemering invalt en een mug wakker wordt, zal hij echter gewoon steken; licht of geen licht!

Water: er zijn nog steeds mensen die een bakje met water in het raamkozijn zetten om muggen af te schrikken. Muggen leggen echter hun eitjes in water, dus voor je het weet heb je je eigen muggenkwekerij…

Rook: rook houdt muggen op afstand. Mensen zijn de enige levende wezens die vrijwillig rook inademen. Je hoeft echter geen speciale ‘anti-mug’-wierook (‘Mosquito Coils’ e.a.) te kopen; een barbecue werkt ook, zo lang je je maar in de rookwalm bevindt.

Biergist: biergist (vitamine B) zou je lichaamsgeur kunnen veranderen, maar bij mij stoot het muggen absoluut niet af.

Douchen: zweet, melkzuur en oppervlakkige bacteriën spelen slechts een minieme rol bij de lichaamschemie en -geur die muggen aantrekt. Douchen voor het slapengaan is dan ook zinloos als het aankomt op muggenbestrijding.

Armbandje: je hebt tegenwoordig van die antimuggenbandjes met citronella en/of essentiële oliën (MosquitNo, Para’Kito e.a.) die in veel tips tegen muggen worden geopperd. Er staat ‘Hey! don’t bite me please’ in gegraveerd; helaas kunnen muggen niet lezen.