5 tips om te weten of je zonnecrème nog goed is

Na regen komt zonneschijn. Dit weekend voorspellen ze weer schitterend weer met heel veel zon. Dus halen we opnieuw de zonnecrèmes boven. Maar heb je er al eens bij stil gestaan hoe lang deze crèmes goed blijven? Met deze tips ga je vanaf nu lekker kunnen zonnen zonder zorgen.

1. Check de vervaldatum

Deze staat steeds vermeld op de verpakking. Koop je zonnecrème in het buitenland? Let dan op of er geen plakkertje over de datum werd geplakt. Dit zou wel eens kunnen wijzen erop dat de zonnecrème in kwestie vervallen is en ze hem toch nog willen verkopen met wat gefoefel en dat met alle gevolgen van dien. Ongeopende verpakkingen zouden ongeveer een 3 jaar goed blijven maar dat hangt natuurlijk er ook weer van af hoe je hem bewaart. Als je hem op een koele, droge plek bewaart zou dit de levensduur kunnen verlengen. Maar geef toe…wie houdt er zo lang een zonnecrème ongeopend. 🙂

2. Check de houdbaarheidsdatum na opening.

Op de meeste verpakkingen staat een tekening van een potje met daarin een cijfer en de letter M. Bijvoorbeeld 6M of 18M, wat betekent dat je zonnecrème na opening respectievelijk 6 maanden of 18 maanden goed blijft. Maar warmte zorgt ervoor dat bepaalde componenten sneller worden afgebroken waardoor de crème ook sneller vervalt. Vele vakantiegangers nemen de tube mee naar het strand of laten hem liggen in een warme auto waardoor je jouw zonnecrème na 1 jaar of soms zelfs al na 6 maanden in de vuilbak moet gooien.

3. Check de textuur

Zonnebrandcrème bevat een heleboel niet-organische ingrediënten die ervoor zorgen dat je effectief beschermd bent tegen gevaarlijke uv-stralen. Maar in zo’n tube zitten ook stoffen om het product een lekkere geur te geven, zoals aloë vera, of om het fijn smeerbaar te maken, met name emulgatoren. Het zijn die laatste die het eerst afbreken na blootstelling aan warmte. Water en olie scheiden zich van elkaar waardoor de crème loperig of korrelig wordt of niet meer goed op je huid blijft zitten. Niet erg…ff schudden en verder smeren.

Wanneer de andere ingrediënten beginnen afbreken of met elkaar in interactie treden is er wel een gevaar. Daardoor verliest het product sommige van zijn beschermende functies. De verouderde zonnecrème biedt nog steeds bescherming, maar in mindere mate. Meer bepaald: de beschermingsfactor halveert. Als er factor 50 op de verpakking staat, blijft er nog een factor 25 van over.

Dus als de zonnecrème na schudden nog steeds een vreemde textuur heeft, wees dan extra voorzichtig. Het smeersel moet namelijk gelijkmatig zijn in textuur én kleur.

4. Check de geur

Conserveringsmiddelen maken ook deel uit van de ingrediëntenlijst. Als je crème al een tijdje geopend is, kunnen deze bacteriën aantrekken waardoor de zonnecrème gaat stinken. Als dat het geval is, gooi je de tube maar meteen in de vuilbak.

5. Check your Skin

Voor je een zonnecrème aankoop, test deze dan ook steeds op een stukje huid aan de binnenkant van je arm. Er zijn nog steeds veel mensen die allergisch reageren op zonneproducten.

Wil je extra safe spelen kan je ook eens de supplementen van LavieSage eens uitproberen. Deze geven je een extra zonnebescherming en zijn momenteel bij ons in aanbieding.

Aanbieding 25% korting op natuurlijke zonbescherming!
3 maanden Skin Balance & 3 maanden Skin Protect
+ GRATIS
1 maand Skin Balance & 1 maand Skin Protect

 van € 245,- voor slechts € 184,-