Hoe schadelijk is de zon en ja, een zonnebrand?

We genieten elke keer opnieuw van de nieuwe lentezon. De vakantie is in aantocht. Heerlijk zonnen. Wie is er geen fan van. Vaak zie je daar net heel wat roodverbrande huidjes rond lopen.
Maar niet alleen op vakantie loert het gevaar. Tijdens het zwemmen, watersporten, tuinieren, … wordt je een weerloos slachtoffer van de verschroeiende zonnestralen. Ook bouwvakkers, wegenwerkers, enz lopen vaak een roodje op.

Wat gebeurd er als ik niet verbrand en gewoon bruin word?

Bruinen is eigenlijk een verdedigings-mechanisme van je huid. Kom je in de zon zonder te smeren dan gaat je huid melanine aanmaken (de bruine kleurstof, die werkt als een soort van parapluutje om het DNA van je huid te beschermen tegen de vernietigende werking van de zon.

“Een verbranding is eigenlijk een enorme ontsteking”, legt dermatologe Ingrid Van Riet van de Carpe-kliniek uit.  “Normaal wordt de zon tegengehouden door het pigment in de bovenste huidlaag, maar bij een lichte huid die nog geen pigment heeft opgebouwd, bereiken de stralen direct de dermis (de lederhuid onder de bovenste huidlaag , nvdr). Daar worden cellen geactiveerd en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. We spreken van drie graden verbranding: in de eerste graad is er een beetje roodheid, in de tweede graad ben je echt vuurrood en in de derde graad zijn er ook blaren.”

Wat is de schade in mijn huid en is deze zichtbaar? 

  • Korte termijn schade zie je meteen aan je huid. De verbrande rode huid schilfert af tot ze bruin of lichter van kleur wordt met als resultaat vlekken die je heel het seizoen mee draagt.
  • Lange termijn schade zie je pas met de jaren. Pigmentvlekken en een gerimpelde en verouderde huid zijn daarvan het resultaat. Vooral decolletés worden vaak over het hoofd gezien tijdens het insmeren en zijn het toonbeeld van rode adertjes en vlekken. ook het risico op huidkanker zoals basaalcelkanker en plaveiselcelkanker of erger nog melanoom verhoogd.

EHBZ (eerste hulp bij zonnebrand)?

  • Bij een eerstegraads verbranding kan een aftersun kalmerend werken op de geïrriteerde huid. De Aloë Vera gel mask van Image Skincare werkt ook zeer goed bij een 1ste tot 2de graad verbranding. Let op met het gebruik van Aloe Vera planten op vakantie, ze zijn niet allemaal geschikt om je huid te kalmeren en kunnen zelfs een ernstige reactie veroorzaken.
  • Zit je met een tweede of derde graad, smeer je best een crème met beetje cortisonencrème die vrij verkrijgbaar is bij de apotheek. We denken vaak dat cortisonen de reputatie hebben om schadelijk te zijn, maar ze helpen wel om de ontsteking in je huid op korte tijd weg te nemen. Smeer zo lang tot de roodheid verdwenen is. Daarna kan je terug een aftersun smeren of een goede hydraterende lotion.
  • Ben je echter vuurrood, heb je blaren of koorts? Contacteer dan zo snel mogelijk een arts. Hij/zij kan dan ook meteen vaststellen of je geen zonneslag hebt.

Wat is de beste bescherming?

Uit de felle zon blijven en om de twee à drie uur smeren met een goede crème die beschermt tegen UVB –stralen (B van brand, deze verbranden je huid) én tegen UVA-stralen (A van aging, deze geven je het bruine kleurtje maar zorgen ook voor de huidveroudering).

Wil je toch in de zon zitten? Doe het dan niet tussen 11u en 16u, dan is de UV-index veel hoger. Alternatieven en veilige manieren om te bruinen zijn zelfbruiners en spraytancabines, die werken op basis van oxidatie.

Bruin ik dan wel nog?

Het antwoord is ja, ook met een zonnefactor bruin je nog een beetje. Een spf 30 biedt namelijk 96% bescherming en bij een spf 50 is dat 98%.

LAST BUT NOG LEAST!!! Wist je dat?

De nieuwe zonnefilters van Mesoestetic en de Prevention 30 Spf Tinted van Image Skincare niet enkel beschermen tegen UVA en UVB maar ze beschermen je ook tegen het schadelijke blauwe licht van schermen als je tablet, pc en gsm! Handig zijn ook de nieuwe sprays van Mesoetetic. Ze bieden je een snelle bescherming en zijn ideaal om tussendoor bij te beschermen. Degene voor het gelaat kan ook over je make-up.

© Christel Willems – Beau Beau