Wat gebeurt er als je slaapt met make-up?

Guilty or not?  Avondje stappen, doodmoe na een lange werkdag? Iedereen bekend wel eens schuld. Maar kan het echt zo kwaad….ook dat ene, echt dat ene enkele keertje?

YESSSS…en waarom dan?

Hoe meer je slapen gaat met make-up, hoe groter de kans op beschadiging. Dermatoloog Jeannette Graf geeft je hierover een gegronde uitleg. De huid functioneert volgens een circadiaans ritme (slaap/waak), dit is trouwens zo in ons volledige lichaam. Dit ritme duurt 24u en gedurende de nacht gaat onze huid zich vernieuwen. Daarom dat huidverzorgingsproducten voor de nacht ook best hogere dosissen aan werkstoffen bevatten. Door het dragen van make-up wordt dit proces verstoord/tegengehouden met als gevolg huidbeschadiging. Dus ook als je slechts enkele keren met make-up gaat slapen is de kans groot dat er een beschadiging in je huid gaat plaats vinden.

Welke make-up doet wat?

Zonnefilters, foundation en gekleurde dagcrèmes

Omdat deze aangebracht wordt in een dikkere laag, kan het microcirculatie tegengaan welke dient om je huid te vernieuwen. Met als gevolg afbraak van collageen, met weer als gevolg rimpels en verstopte poriën en dit kan leiden tot acne of comedonen (verstopte poriën). Niet onbelangrijk is ook dat deze laag blootgesteld wordt aan alle natuurlijke processen in de huid, maar ook aan bacteriën, milieuverontreinigende stoffen, schimmels en mijten. Die wil je toch niet de hele nacht op je huid laten zitten toch?

Lippenstift

Lipstick tijdens de nacht zorgt gegarandeerd voor uitgedroogde lippen. Scrub even met je tandenborstel over je lippen en breng royale laag Ormedic Lip Balm aan.

Mascara

s’Nachts slapen met mascara verstopt de haarfollikels wat vervolgens na een tijdje een irritatie teweeg brengt aan de ogen en dit kan zelfs leiden tot een oogontsteking en zelfs nog erger een ontsteking van het bindvlies van je oog. Tevens maakt het je wimpers broos, vooral als je een buikslaper bent.

Beau’tjes tip!

Jullie weten dat ik geen voorstander ben van reinigingsdoekjes (lees in deze blog) maar hou voor deze momenten dat je het echt niet ziet zitten om nog in je badkamer te vertoeven in je nachtkastje een plan B. De doekjes. Onze doekjes van Image Skincare bevatten bovendien extra voedende bestanddelen.

Beau Beau ‘SKin & Body’ © Christel Willems