COMEDONEN (zwarte puntjes)

WAT ZIJN COMEDONEN of ZWARTE PUNTJES?

Dit zijn witte en/of zwarte puntjes op de huid. Er zijn 2 verschillende comedonen, zwarte, de blackheads en witte, de whiteheads.  Ze kunnen ontstaan door het niet goed reinigen van het gezicht (make-up kan poriën verstoppen) of hormonaal door overmatige talgproductie. Talg beschermt je huid maar als je teveel aan maakt, kunnen de talgkliertjes en de poriën verstopt raken.

Bij verstopte talgkliertjes ontstaan zwarte puntjes, open comedonen (de porie is hier nog open). Het is een ophoping van talg en dode huidcellen. De zwarte kleur ontstaat door invloed van zuurstof (oxidatie).

Zijn er witte puntjes zichtbaar, dan heeft men gesloten comedonen. De talgkliertjes en de poriën zijn dan zo verstopt geraakt door de teveel aangemaakte talg dat de poriën gesloten raken. Er kan niets meer naar buiten. Er ontstaat dan geen zwarte mee-eter, maar een witte mee-eter met een wit puntje. Blijft de talgproductie door gaan, worden er scheurtjes veroorzaakt in de talgklierwand met als gevolg een ontsteking (een puist). Er ontstaat dan een rode ontstoken puist.


WAT KUNNEN WIJ DOEN?

> HYDRAFACIAL (maandelijks)