Een mooie huid krijg je niet enkel door overdag een goede Spf zonnefactor te smeren. Ook ‘s nachts zou je je huid goed moeten verzorgen. Want net dan werkt onze huid dubbel zo snel aan het herstel.

De ene zegt dat het niet belangrijk is de andere van wel. Maar laten we even uitleggen hoe het werkt. Uit een onderzoek van de Universiteit van Zurich bleek dat de huid hetzelfde bioritme aanhoudt als de eigenaar. Overdag is je huid dus in een soort van waakstand en vooral bezig zichzelf te verdedigen tegen invloeden van buitenaf. zoals zonlicht, sigarettenrook, vervuiling als fijnstof en uitdroging door vochtverlies. De natuurlijke verdedigingsbarrière van de huid vraagt dus voortdurend om aandacht.

Herstellingen

’s Nachts gaat je lichaam in ruststand, maar je huid en andere organen gaan zich dan gaan herstellen. De huid zelfs 2 maal zo intensief als overdag. Tussen 23u en 3u in de ochtend delen de cellen zich 8 keer sneller. Gifstoffen worden afgevoerd, vetten aangemaakt en de vochtbalans hersteld. De temperatuur van je lichaam stijgt, waardoor je huid warmer wordt en  daarom ook beter werkstoffen gaat opnemen. (vergelijk dat maar met een theezakje in lauw of warm water). Daarom is een nachtcrème toch belangrijk.

Hoe gebruik je dan een nachtcrème?

Gebruik het steeds op een grondig gereinigde huid en het mag dan wel eens wat meer zijn zodat je huid goed gevoed kan worden. Je kan dit ook icm een serum gebruiken of je kiest voor voedende olie speciaal voor het gelaat of een Overnight Mask. Die ik bovendien overheerlijk vind.

Een serum is een sterk geconcentreerde lichte emulsie die je kunt naast dag- en nachtverzorging kunt gebruiken. Een serum richt zich meestal op een specifiek doel zoals hydraten, herstellen of kalmeren.

Een olie daarentegen kun je wel als alternatief gebruiken voor een nachtcrème. De juiste olie zoals deze van Clephar trekt snel in en voorziet de huid van de nodige vitamines en vetstoffen.

De Overnight Masks zijn maskertjes die je de hele nacht kan oplaten en die je huid een enorme boost geven.

Vindt jij de aankoop van zoveel crème’s maar een gedoe? Ga dan voor een 24u crème die je ‘s ochtends en ‘s avonds kan gebruiken. Let wel op dat deze een zonnefilter van maximum spf15 bevat, want slapen met een – chemische – zonnefilter op je huid kan dat zorgen voor huidirritatie en verstoppingen. Voor overdag is een crème met zonnefilter natuurlijk niet weg te denken en in de zomer is een spf 15 zelfs te weinig.

Protip! Wil je ‘s ochtends met een frisse blik ontwaken, kies dan voor een oogmaskertje. Dat verbetert de bloedsomloop, kalmeert en hydrateert de tere huid rond je ogen. 

© Christel Willems – Beau Beau