Ik krijg vaak de vraag of acné en onzuiverheden via make-up borstels kan verergeren. Je make-up borstels reinigen is belangrijk om je huid bacterievrij te behouden. Dus niet enkel een onzuivere huid heeft er baad bij maar eigenlijk elk huidtype. Je staat ervan versteld wat er allemaal in zo’n borstel zit van bacteriën, dode huidcellen en oliën. Bovendien zijn je borstels zo een langer leven beschoren. Deze 3 tips helpen jou om je make-up kwasten langer en beter te bewaren.
1. Herhaal en blijf herhalen….
Je borstels reinigen zou een routine moeten zijn. Omdat we niet elke dag tijd hebben om onze borstels proper te maken, is het toch belangrijk dat je dit minstens eenmaal per maand doet. Zeker als je je kwasten dagelijks gebruikt. Wekelijks reinigen met Isopropyl alcohol (vluchtige alcohol verkrijgbaar bij de apotheek) is geen overbodige luxe! Ik gebruik dit in mijn instituut na elke make-up beurt.

2. Schuimpje schuim…

Als je je kwasten reinigt, zorg er dan voor dat je ze nooit volledig onder water dompelt (enkel de haren natmaken is voldoende). Anders kan het metalen deel gaan roesten of de lijm die de haren samenhoudt gaan loskomen. Gebruik een milde shampoo (babyshampoo voor gevoelige huid en eventueel zonder parfum) ipv een duur reinigingsmiddel. Doe een kleine hoeveelheid van de shampoo in je hand of in een klein kommetje, en draai de borstel er in rond totdat hij begint te schuimen. Spoel hem vervolgens grondig uit en verwijder overtollig vocht door het water eruit te knijpen met een handdoek of een keukenrol.

3. Laat ze liggend drogen en aan de lucht

Laat je borstel volledig drogen alvorens hem opnieuw te gebruiken. ’s Avonds wassen = ’s morgen gebruiksklaar. Je kan hem op een lichtjes brandende chauffage laten drogen (op een handdoek) of op het einde een haardroger gebruiken op een lage koude stand.

Leg je borstels bij voorkeur op een handdoek ergens op een droge plek. Zo behouden ze het best hun vorm en kan het water niet vast geraken in het metalen deel of in de lijm. Als je ze rechtop laat drogen zullen de haren ook sneller de neiging hebben om uit te gaan steken.

TIP : VERGEET JE HANDVAT NIET

Het is belangrijk dat je het handvat niet vergeet in het proces. Op het handvat zitten namelijk ook bacteriën die makkelijk verspreiden naar de borstelharen of je handen kunnen infecteren. Gebruik een watje of een keukenrol met wat ontsmettingsalcohol en maak het handvat proper.

© Christel Willems – http://www.beau-beau.be