Last van puistjes op je rug of decolleté? Je outfit met grote decolleté of open rug op de nieuwjaarsparty zal je niet dankbaar zijn hiervoor. Wist dat niet enkel vrouwen maar ook veel mannen hier last van hebben. Vooral de rug is voor veel mannen een lastige plek. Maar waarom ontstaan ze op deze plekken? En hoe pakken we ze aan?

Wist je datje…de opbouw van de huid.

Onze huid bestaat uit 3 lagen namelijk de opperhuid, lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De buitenste laag noemt men de opperhuid. Dit is onze huidbarrière. De 2de laag is lederhuid. Daar bevinden zich de bloedvaten, talgklieren en zenuwen. De onderste laag is het onderhuids bindweefsel. Deze laag bestaat voornamelijk uit vet, bloedvaten en bindweefsel.

Waar ontstaan die ellendige puistjes dan?

Alles heeft te maken met de talgkliertjes die zich in de lederhuid bevinden. Zij produceren talg dat als een soort smeer dat op de huid ligt. Het beschermt de huid tegen uitdroging en maakt de huid beter waterafstotend. Tevens verhoogt het de weerstand van onze huid. Het talg verlaat de huid via de poriën. Wordt er teveel talg geproduceerd dan ontstaan er puistjes. Maar ook bacteriën of een verstoord afschilferingspatroon zijn boosdoeners en kunnen puistjes veroorzaken. Shampoos, conditioners, ed. die op je huid blijven zitten na een douche irriteren je huid ook heel erg en kunnen ook leiden tot ontstekingen.

Hoe kunnen we ze nu voorkomen?

Op de borstkas, bovenarmen en het bovenste gedeelte van de rug is deconcentratie aan talgklieren hoger dan op de rest van het lichaam. Er wordt sneller teveel talg geproduceerd met als gevolg sneller puistjes. Je huid goed en correct reinigen is de eerste stap. Maak regelmatig gebruik van een milde scrub aangepast aan jou huidtype natuurlijk. Let op met agressieve scrubs en producten. Die drogen je huid uit en maken het probleem alsmaar erger. Spoel je daarom ook steeds goed af in de douche en vraag productadvies.

Wat als ze toch de kop opsteken?

Probeer ze zeker niet uit te knijpen, hierdoor kunnen er littekens ontstaan. Ik adviseer altijd een product met salicylzuur. Deze kunnen ondersteuning bieden bij puistjes op de rug en het decolleté. Image Skincare heeft daarvoor speciale pads ontworpen. Ze kunnen vrij snel een oplossing bieden. Mannen zijn hier ook echt mee geholpen. Laat je rug of decolleté regelmatig behandelen bij een huidinstituut. Er zijn ook hier specifieke behandelingen voor. Blijf je echter ontzettend veel en constant puistjes hebben, bezoek je best een dermatoloog.

Ook voor je decolleté en je rug kunnen we een huidanalyse bieden. Interesse? Ga naar onze contactpagina en maak een afspraak voor een gratis huidanalyse.