PIGMENTVLEKKEN/MELASMA

PIGMENTVLEKKEN/MELASMA

Pigmentvlekken ontstaan door een ophoping van pigment. Dit is een kleurstof, melanine, die wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de opperhuid welke een beschermende functie bieden tegen UV-licht. Bij teveel zonlicht kunnen de pigmentcellen in de war raken. Er ontstaan donkere bruine plekjes op het gelaat en lichaam. Melasma ontstaat door een hormonale schommeling.

PIGMENTVLEKKEN

Niet alle pigmentvlekken zijn onschuldig. We hanteren hiervoor de ABCDE regel om veranderingen die kunnen wijzen op een huidtumor vroegtijdig op te sporen.

Aan de hand van deze ABCDE regel kan jezelf ook jou pigment en moedervlekken in het oog houden:

  • Asymmetry: de moedervlek is asymmetrisch.
  • Border: de randen zijn onregelmatig.
  • Color: de moedervlek verandert van kleur.
  • Diameter: de moedervlek is groter dan 6mm.
  • Evolution: de moedervlek verandert qua vorm, kleur, afmeting, dikte of oppervlak of wanneer de moedervlek jeukt of bloedt.

Indien er twijfel is over een pigmentvlek, word je doorverwezen naar een dermatoloog.

MELASMA

Factoren die dit kunnen uitlokken zijn:

  • zwangerschap
  • hormonale schommelingen
  • gebruik anticonceptiepil

Er bestaat een oppervlakkige type (het pigment zit voornamelijk in de opperhuid) en een diepe type (het pigment zit voornamelijk in de lederhuid). Helaas is gebleken dat in de meeste gevallen het pigment zich zowel in de oppervlakkige als in de diepere lagen bevindt. De vlekken kunnen worden geëgaliseerd waardoor deze minder aanwezig zijn. Vaak is ook een onderhoudsbehandeling nodig, bijvoorbeeld in het najaar, om de pigmentvlekken vaag te houden.

HOE KUNNEN WIJ JOUW HUID ONDERSTEUNEN?

Bij een peeling wordt een dunne laag oude oppervlakkige huidcellen verwijderd waardoor pigment naar boven komt, zal vervagen en nieuwe jonge huidcellen worden aan de oppervlakte aangemaakt. De levende huidcellen worden gestimuleerd en het verouderingsproces vertraagt. De huid gaat er hierdoor zacht en egaal uitzien. Effectief tegen diverse huidproblemen.

Lees meer…

Skinbooster Collageen Inductie Therapie (CIT). De nieuwste en veiligste microneedling behandeling met de SkinPen voor een huid met o.a. pigmentatie. De SkinPen is een vernieuwde vorm van microneedling en anders dan alle andere microneedling behandelingen. Nu nog effectiever en veiliger, ervaar zelf het verschil.

Lees meer…

Afspraak maken
Tarieven