Steelwratje (fibroom)

Steelwratje (fibroom)

WAT IS EEN STEELWRATJE OF FIBROOM?

Een steelwratje of fibroom is een klein aangroeiseltje op de huid meestal aan de hals, de romp, de liezen, de oksel, het ooglid of in het het gezicht. Het zijn geen wratten maar zachte goedaardige huidtumoren meestal voorzien van een steeltje.

Ze zijn huidkleurig of gepigmenteerd. Steelwratjes kunnen ontstaan spontaan of door een wondje dat slecht geneest en zijn niet besmettelijk. Bijna de helft van de mensen heeft ze.

Mensen met diabetes of overgewicht hebben meer kans op het krijgen van steelwratjes en overgewicht geeft vaak steelwratjes in de huidplooien. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op het krijgen van steelwratjes toe. Hormonale veranderingen lijken ook een rol te spelen, aangezien steelwratjes (met name in de hals) vaak toenemen tijdens de zwangerschap (waarschijnlijk de reden dat ik ze gekregen heb) en er vaak niet meer steelwratjes ontstaan zodra vrouwen in de overgang zijn geweest

WAT KUNNEN WIJ DOEN?

Coagulatie is een techniek waarbij weefselbeschadiging plaatsvindt door middel van warmte, waardoor het behandelde huiddeel afsterft. De behandeling wordt pas uitgevoerd worden wanneer de huid- of vaatafwijking goedaardig is en er geen indicatie is voor chirurgische behandeling en/of verder onderzoek.

Lees meer…

Afspraak maken
Tarieven