Ik krijg vaak te horen bij mensen met een droge huid of vaseline de oplossing is? Daarom even wat extra info over vaseline.

Vaseline bestaat sinds 1859 en altijd een populair goed geweest?  Vroeger werd het zalfje vooral gebruikt door arbeiders om schaafplekken en brandwonden mee in te smeren. Vroeger werd vaseline ook vaak gebruikt in de huidverzorging bij vrouwen. Nu wordt het nog vaak ingezet bij een droge huid of als hand of voetcrème.

Maar is vaseline nu echt goed?

Vaseline is een geweldige moisturizer, dit vaak in tegenstelling met wat men beweert. Het ondersteunt de huid in de vochtvasthouding (daarom is het uitermate geschikt voor een droge huid) door dat ehet een laagje legt op je huid waardoor het vocht minder kan ontsnappen uit je huid. Het is meestal hypoallergeen waardoor allergische reactie beperkt worden en het verstopt je poriën niet wat wel vaak gezegd wordt. Vaseline is echter niet fijn in gebruik. Het plakt enorm en bevat al zeker geen zonnefactor. Maar slecht is het niet voor je huid.

MAAR!!!

Ik adviseer om het goedje ZEKER NIET dagelijks te gebruiken maar enkel bij een probleem inzake droge huid. Waarom dan? Vaseline maakt het huid als het ware LUI! De huid gaat zelf minder talg aanmaken en zo je natuurlijke beschermlaag verminderen. Gevolg = vaselineverslaving. Je zal het dagelijks moeten smeren of je huid kan zelfs overgehydrateerd worden. Bij een huid in goede conditie gebruik je ook geen vette crèmes maar iets met vit A voor huidverjonging, iets met anti-oxidanten of andere goede werkstoffen. Ook kan te veel en vooral te lang gebruik van vaseline kan er namelijk voor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt!

Heb je erg last van een extreem droge huid? Maak er dan een nachtmaskertje van. Maak je huid vochtig voor je het aanbrengt, dan krijg je het beter uitgesmeerd.

Ook in de winter bij extreme koude is vaseline top! Het voorkomt dat water uit je huid snel verdampt!

EXTRA LEUKE VASELINE TIPS!
  • Lipverzorging: Last hebt van gesprongen of gescheurde lippen. Een stevig laagje vaseline een paar keer per dag doet wonderen. Kissproof lips in no-time.
  • Voeten: voor zijdezachte  voeten zonder kloven of barstjes moet je ze rijkelijk inwrijven met vaseline, best vlak na douche of bad en voor je gaat slapen. Sokken aan en goed laten intrekken.
  • Handen: droge plekken, schilfertjes op je handen. Smeer voor je gaat slapen wat vaseline en ze voelen na een tijdje weer superzacht!
  • Haar: als je last hebt van droge of gespleten haarpunten maar geen geld wilt uitgeven aan veelbelovende (dure) haarmaskers, kun je vaseline op de beschadigde punten aanbrengen. Herhaal dit tot je haar er opnieuw gezonder uitziet. Wel enkel op de puntjes he!
  • Scheerbeurt: heb je na het scheren last van wat wondjes of geïrriteerde huid? Wrijf dan voorzichtig wat vaseline op die plekjes. Zo wordt je huid snel weer zacht. Je kan zelfs je benen volledig insmeren na een scheerbeurt.
  • Nagels: nagelriemen houden van vaseline. Ziet je nagellak of gellak er niet meer zo mooi uit. Snel een laagje vaseline en ze blinken als nieuw.