Peptiden ga je vaak terug vinden in de ingrediëntenlijst van heel veel cosmeceuticals. Maar wat zijn deze stofjes eigenlijk en wat doen ze? En vooral hoe lang duurt het voordat je daar iets van merkt als je zo een serum of crème gebruikt?

De belangrijkste vraag eerst: wat zijn peptiden?

Volgens Wikipedia= “Een peptide is een molecuul dat bestaat uit een klein aantal aminozuren dat verbonden is met peptidenbindingen. Een peptide onderscheidt zich van een eiwit door het geringe aantal aminozuren in het molecuul, maar kan zelf dienen als bouwsteen voor een eiwit.”

Twee aminozuren die zich aan elkaar verbinden worden een dipeptide genoemd, bij 3 aminozuren is dat een tripeptide, enz…Is er een verbinding van meerdere aminozuren, is het een polipeptide. Dus een verbinding van minder dan 50 aminozuren is een peptide, een verbinding van meer dan 50 aminozuren is een eiwit.

Wat is de functie van de natuurlijke peptiden in de huid?

De peptiden in de huid zijn afkomstig van de eiwitten in de huid die zijn opgebroken door enzymen en niet hetzelfde als deze in de cosmetica. Deze fragmenten van eiwitten hebben meerdere functies. Ze kunnen de activiteit van hormonen reguleren, het immuunsysteem activeren of deactiveren, zorgen voor communicatie tussen cellen en spelen een rol in het helen van wondjes. Kortom: ze zijn een soort ‘boodschappers’ voor de huidcellen.

Onze huid heeft een soort communicatiesysteem dat weet wanneer er nieuw collageen moet worden aangemaakt.  Dat gaat als volgt: collageen heeft een natuurlijke levensduur en wordt uiteindelijk afgebroken. Als dat gebeurt komen er kleine eiwitfragmenten vrij, en dat zijn dus peptiden. Sommige huidcellen hebben receptoren voor deze peptiden. De peptiden sporen deze cellen aan om nieuw collageen te produceren. Zo wordt de voorraad collageen altijd op peil gehouden. Alleen als we ouder worden, werkt dit systeem minder effectief en gaan deze huidcellen minder collageen aanmaken. Door synthetische peptiden aan de huid toe te voegen krijgen de cellen weer nieuwe en meer impulsen om nieuw collageen te gaan produceren. Hiervoor worden in cosmetica vier soorten peptiden gebruikt.

1. Neurotransmitterremmers ‘ontspannen’ rimpels

Deze peptiden remmen het vrijkomen van acetylcholine (een neurotransmitter). De meest extreme vormen zijn curare (een gif dat uit planten wordt gemaakt) en botox. Er zijn ook minder extreme varianten gemaakt die op de huid kunnen worden gebruikt en de spieren in het gezicht ontspannen, waardoor ze niet zo veel samentrekken en de rimpels ‘ontspannen’. Deze neurotransmitterremmende peptiden kunnen bepaalde soorten rimpels tot 30 procent verminderen.

2. Signaal peptiden zijn ‘collageen boosters’

Deze peptide stimuleren de fibroblasten in de huid tot het produceren van meer collageen, elastine en andere proteïnen in de matrix van de huid, waardoor de huid voller en steviger wordt. Een voorbeeld van deze signaal peptiden is GHK, één van de eerste peptiden die werd benoemd. GHK werd voor het eerst geïsoleerd uit menselijk plasma in de jaren zeventig en pas halverwege de jaren tachtig werd ontdekt welke rol GHK speelt in het helen van wonden.  De technologie van de signaal peptiden is dus relatief nieuw.

4. ‘Drager’ peptiden

Deze peptiden leveren sporenelementen als koper en magnesium, die helpen bij het genezen van wonden. Daarnaast steunen ze de processen van enzymen. De sporenelementen ondersteunen ook de aanmaak van collageen en bevorderen zo de elasticiteit van de huid. Zo is er een gel die is gemaakt van glycine, histamine en lysine, natuurlijk aminozuren, die wordt gebruikt om zweren van diabetici te behandelen.

5. Peptiden die enzymen afremmen 

Deze peptiden hebben invloed op de werking van enzymen. Dat is belangrijk, omdat sommige enzymen, zoals matrixmetalloproteases, proteïnen als collageen afbreken en daardoor de matrix van de huid verzwakken. Deze peptiden kunnen er dus voor zorgen dat het collageen op peil blijft en de huid er jonger uit blijft zien. Proteïnen uit soja zijn voorbeelden van enzymenremmende peptiden.

Hoe lang moet je cosmetica met peptiden gebruiken voordat je resultaat ziet?

In tegenstelling met AHA of retinol (vit A), die meteen resultaat geven, zal je bij producten die peptiden bevatten pas na enkele weken of maanden een zichtbaar resultaat zien.

BRON