Heb jij het ook vaak dat je steeds wakker wordt op hetzelfde tijdstip of heb je last van slapeloosheid? Het is blijkbaar iets waar we toch meer aandacht aan moeten besteden. Ik ben eens gaan googlen omdat ik hier zelf regelmatig hinder van ondervind. Voor mij is het nu allemaal een beetje duidelijker.

Volgens de Chinese geneeskunde zijn de organen in ons lichaam onderworpen aan een bepaalde cyclus van 24u. Zo heeft elk orgaan zijn hoogste activiteit om de 2u. Het orgaan dat 12u ervoor actief was gaat dan in rust.

Ben je dus op een bepaald uur wakker, wilt dat zeggen er een bepaald orgaan op volle kracht werkt en iets probeert te herstellen of dat er een ziekte de kop op gaat steken in dat bepaald orgaan. Het gaat nog verder. Volgends de Chinezen zit er ook emotie gekoppeld aan een bepaald orgaan.

Tussen 23u en 1u : galblaas
Tussen deze tijd is het heel belangrijk om te slapen. Ben je dan steeds wakker? Dan kan het betekenen dat je minder vet moet gaan eten of minderen met alcohol en koffie. De galblaas werkt samen met de lever en spijsverteringsklieren?

Bij blokkades in de gal kunnen gal- en spijsverteringsstoornissen, storingen in de leverfuncties, allergieën en/of toxines, bloedarmoede en hoofdpijn als gevolg van verkeerde voeding ontstaan.

Emotie = bitterheid. Kijk eens of je niet teveel oordeelt over jezelf of anderen? Ook het maken van keuzes en je zelfvertrouwen staan centraal bij het tijdstip van de gal.

Tussen 1 en 3 uur : lever
In deze periode is je lever volle bak bezig met het ontgiften en aan het herladen. Kan je niet slapen tussen deze 2 tijdstippen dan kan je best eens stil staan bij je lever. Wat je eet en drinkt kan hierbij een rol spelen.

Bij blokkades in de lever kunnen spijsverteringsproblemen, allergieën, verzwakt immuunsysteem, menstruatie problemen, problemen met pezen, spierkrampen, gezicht- en nagelproblemen ontstaan.

Emotie =  boosheid, woede en frustratie. Het is belangrijk om deze emoties een plaats te geven. Vaak merk je op als je ruzie gehad hebt met iemand of als iemand die dag vervelend tegen jou gedaan heeft dat je dan wakker wordt tussen 1 en 3.

Tussen 3 en 5 uur : longen
Word je meestal in midden in de nacht wakker? Dat wijst dan op je longen en je bovenste luchtwegen.

Bij blokkades kunnen griepinfecties, lage weerstand, vermoeidheid, oedeem, astma, ademhalingsproblemen, problemen met de zweetafscheiding, pijn in armen en schouders ontstaan. Op emotioneel gebied: verdriet, zorgen en intolerantie

Emotie = verdriet en zorgen. Ben je verdrietig om het verlies van iemand dierbaar door overlijden of door een ruzie.  Maak je je vaak zorgen. Dan voel je dat tussen 3 en 5.

Tussen 5 en 7 uur : dikke darm
In deze periode schiet je dikke darm in gang. Ben je klaarwakker tussen deze tijdstippen dan is er waarschijnlijk iets mis is met je spijsvertering.

Bij blokkades kunnen darmstoornissen, pijnlijke rommelende buik, diarree en verstopping, verkoudheid, amandelontsteking en hoofdpijn ontstaan.

Emotie = loslaten. De dikke darm staat letterlijk en figuurlijk voor loslaten. Ben je niet tevreden met hetgeen wat je doet in het dagelijkse leven? Dan kan dat zwaar op je wegen. Vaak hebben veel angsten en deze laten je vasthouden aan bepaalde gewoontes of kan je in je hoofd bepaalde zaken niet loslaten. Probeer eens een goede ochtendroutine te creëren. Een groot toiletbezoek tussen 5 en 7 kan al veel oplossen.