Het is nog steeds koud buiten en een grote kop heerlijke thee ‘s avonds voor de tv kan je echt een zalig gevoel geven. We trekken een pakje uit de supermarkt open, water erop en klaar is kees. Makkelijk ja, maar waarom ga je niet eens voor een verse homemade thee? Leuk om te doen en zo kies je zelf  jou lekkerste en verrassende combinaties. Bovendien is deze versie ook nog eens super gezond voor je huid en lichaam.

Hoe maak je nu eigenlijk zo een verse thee?

Fruit of kruiden?

Het is vooral een kwestie van uittesten wat jij het lekkerste vindt. Een fruitthee smaakt super! Kies voor de biologische fruitversie. Door toevoeging van een beetje gember of kaneel maak je hem net iets pittiger. Ook citroen of sinaasappelzest geven een overheerlijke smaak. Puur natuur en goed voor je lichaam. Wij gebruiken vaak ook gedroogd fruit. Bv. , appel, sinaasappel, citroen, bramen, limoen en mandarijn. Deze hebben we zelf gedroogd in speciaal apparaat, een dehydrator maar het kan ook in het zonnetje of oven (zie onderaan). Onze favoriet is de gember/citroenthee. Met een beetje honing erin wordt het een lekkere verfrissende limonade die je de hele dag door kan drinken. Heb je geen vers of gedroogd fruit in huis? Probeer het eens met diepvries of gevriesdroogd fruit.

Ga je liever voor de kruidenversies dan kan je ook hier kiezen voor verse of gedroogde kruiden zoals munt, venkelkruid, kamillebloemen, rozenbottel, citroenmelisse, …

OF probeer eens een combinatie van deze 2…kruiden en fruit. Ik zou zeggen proberen. Soms vind je de lekkerste combinaties door gewoon zelf aan de slag te gaan.. Ik drink ‘s avonds vb heel graag een rozenbottelthee (met echte stukjes rozenbottel) icm met stukjes gedroogde appel, schijfjes verse appelsien en wat kaneel. Een voordeel aan deze theesoorten is dat er geen cafeïne in zit. Dus je kan hem drinken voor je gaat slapen.

WAARSCHUWING! Sommige kruiden hebben een medicinale werking. Een voorbeeld is verbena, dat kan weeën opwekken wanneer je zwanger bent. Vooral als je zwanger bent moet je opletten.  In dit overzicht lees je over de werking van bepaalde theekruiden.

Hoe zet je nu zo een verse thee?

Breng water aan de kook en laat het vervolgens even afkoelen. Een minuut of 2 is het beste. Doe de kruiden of vruchten of combinaties in een glas of theepot en geef het ongeveer vijf tot tien minuten de tijd om te trekken. Hoeveel moet je dan gebruiken? Dat hangt van jou persoonlijke smaak af en of  je je thee graag warm óf juist koud als ijsthee drinkt.

Ik wil mijn eigen kruiden drogen? Hoe doe ik dat?

Droog je kruiden en vruchten, zodat je ze later nog kunt gebruiken. In die mooie potjes die je tegenwoordig overal vindt, oogt het ook nog eens leuk in je keuken en als je het in het zicht zet, trekt het eens te meer aan om een thee te maken. Bindt een bosje kruiden samen en hang weg op een droge donkere plaats. Of droog ze in de oven. Leg de takjes kruiden of schijfjes fruit (let op! dun snijden) op een rooster, zet de oven op 40 tot 65 graden. Laat de deur op een kiertje door er een pollepel tussen te plaatsen. Afhankelijk van de soorten fruit die je aan het drogen bent en de dikte ervan duurt het acht tot tien uur voordat het klaar is. Kruiden zijn vaak sneller klaar. Drogen kan ook in een dehydrator. Daar geef ik de voorkeur aan.

Tip! Heb je een tuin of terras? Leg dan je eigen theeparadijsje aan. Laat je gaan.

Veel succes!

© Beau Blog by Christel Willems – http://www.beau-beau.be