Heeft een nachtcrème smeren nu echt wel nut?

De ene zegt dat het niet belangrijk is de andere van wel. Maar laten we even uitleggen hoe het werkt. Uit een onderzoek van de Universiteit van Zurich bleek dat de huid hetzelfde bioritme aanhoudt als de eigenaar. Overdag is je huid dus in een soort van waakstand en vooral bezig zichzelf te verdedigen tegen invloeden van buitenaf. zoals zonlicht, sigarettenrook, vervuiling als fijnstof en uitdroging door vochtverlies. De natuurlijke verdedigingsbarrière van de huid vraagt dus voortdurend om aandacht.

Conclusie: Een mooie gezonde huid krijg je niet enkel door overdag een goede Spf zonnefactor te smeren. Ook ‘s nachts zou je je huid goed moeten verzorgen. Want net dan werkt onze huid dubbel zo snel aan het herstel. Lees meer…

Herstellen van je huid.

’s Nachts gaat je lichaam in ruststand, maar je huid en andere organen gaan zich dan gaan herstellen. De huid zelfs 2 maal zo intensief als overdag. Tussen 23u en 3u in de ochtend delen de cellen zich 8 keer sneller. Gifstoffen worden afgevoerd, vetten aangemaakt en de vochtbalans hersteld. De temperatuur van je lichaam stijgt, waardoor je huid warmer wordt en  daarom ook beter werkstoffen gaat opnemen. (vergelijk dat maar met een theezakje in lauw of warm water). Daarom is een nachtcrème toch belangrijk.

Welke nachtcrème en hoe gebruiken? 

Gebruik een cosmeceutical als nachtcrème en breng deze steeds aan op een grondig gereinigde huid, na jouw exfoliatie of peel en na een serum (indien je dat gebruikt) en het mag dan wel eens wat meer zijn zodat je huid goed gevoed kan worden met allerlei hoogwaardige ingrediënten zoals vitamine C of A icm hyaluron, zea mays, allantoine, ….

In sommige gevallen bij een extreem vette huid durf ik ook enkel een serum als nachtverzorging in te zetten.

Een goede olie kan je ook als alternatief gebruiken voor een nachtcrème. Een juiste olie trekt snel in en voorziet de huid van de nodige vitamines en vetstoffen.

Heb je liever een 24u crème, dus eentje die je zowel in de ochtend als in de avond kan gebruiken? Let wel op dat deze een zonnefilter van maximum spf15 bevat, want slapen met een – chemische – zonnefilter op je huid kan dat zorgen voor huidirritatie en verstoppingen. Voor overdag is een crème met zonnefilter natuurlijk niet weg te denken en in de lente en zomermaanden is een spf 15 zelfs te weinig.

© Christel Willems – Beau Beau