Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan! Herman Van Veen wist het al te vertellen. We leven tegen hoge snelheid en dat bezorgt ons vaak stress. Het leven kan toch heel wat leuker zijn als meer relaxed bent. Ik heb hier 10 tips waarmee je je alvast een stuk relaxter zult voelen.

1. Neem meer tijd voor het ontbijt
Begin je de dag ontspannen, zal je daar de rest van de dag profijt mee hebben. Neem na een rustig en gezond ontbijt een kwartiertje extra voor jezelf. Lees even in de krant, tijdschrift, …. Zo begin je rustig aan je dag met een goede dosis vitaminen.

2. Kook voor 2 of meerdere dagen
Elke dag achter je fornuis snel een diner ineen boksen is niet echt ontspannend.  Kook je voor meer dagen = minder afwas en meer tijd. Kook iets extra voor de dag erop en maak handige diepvries porties. Maak gebruik van veel groentjes en beperk het gebruik van koolhydraten en suikers. Die maken je loom en zijn ook niet goed voor je stresshormoon.

3. Notities
Schrijf alles op wat je denkt te vergeten. Door mijn drukke agenda vergeet ik vaak iets. Mijn agenda is mijn beste vriend 🙂 Zeer handig om een boekje of agenda met notities bij te houden. Een to do of een boodschappenlijstje op papier geeft rust in je hoofd.

4. Eigen plekje voor al je spullen
Zoek je ook vaak achter sleutels, tas, …? Geef alles een eigen plekje en hou dat ook zo (schrijf het eventueel op waar je bepaalde spullen bewaart – punt 3). Zo voorkom je een hoop stress. Heerlijk toch om niet meer te moeten zoeken.

5. Zeg salut tegen je gsm/tablet
Leg je gsm of tablet elke dag een bepaalde tijd die voor jou comfortabel is weg of zet hem op vliegtuigstand.  Even geen mails, appjes en likes, maar tijd voor jezelf en je gezin doet wonderen.

6. Komt te vroeg op je afspraak
Door 5 à 10 minuten vroeger op je afspraak te komen, zit je tijdens je reis niet constant op je horloge te kijken. Wat een relaxed gevoel!

7. Lucht regelmatig je hart en neem tijd voor jezelf
Spreek af met een vriendin die goed kan luisteren. Ga samen naar de yoga, sporten of shoppen en ga erna gezellig iets drinken. Zo heb je je me-time en kan je terwijl je hart eens luchten tegen haar. Dat doet wonderen en zo val je je partner ook niet elke keer lastig met jou vrouwelijke probleempjes. 🙂 Instant relax.

8. Opruimen
Op je werk hou je werkplek zo leeg mogelijk. Thuis maak je regelmatig eens een kast leeg. Een opgeruimde kast of plaats is niet alleen leuk maar geeft ook een opgeruimd hoofd.

9. Lees een boek voor je gaat slapen
Een uur voor je gaat slapen neem je best afstand van oplichtende schermen en geluiden. Neem een goed boek en kruip in bed. Je zal zien dat je rustig wordt van het lezen en je ogen kunnen zelfs spontaan dicht vallen. Is het verhaal zo mooi of spannend dat je wel uren kunt lezen? Spreek voordat je begint met lezen met jezelf af hoe lang je leest of tot welk hoofdstuk.

10. Slaap goed.
Relaxter leven = op tijd slapen gaan. Dit geldt niet enkel voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Probeer (zeker door de week) op hetzelfde tijdstip te gaan slapen zodat je voldoende nachtrust hebt. Een gezond slaapritme is niet enkel goed voor je huid en lichaam maar zo creëer je ook een relaxt leven.