Zalig Zonnig Zomeren

We wilden een warme zomer, we krijgen er één: de komende dagen kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden.  Met deze praktische tips bescherm jij je tegen die nakende hittegolf.

In weertermen betekent een hittegolf dat de maximumtemperatuur vijf opeenvolgende dagen minimum 25 graden is, waarvan drie dagen meer dan 30 graden. En die zit er deze week aan te komen, voor het eerst in vijf jaar. Zomers en exotisch, dat wel, maar zo’n extreme temperaturen kunnen ook erg gevaarlijk zijn, zeker voor 65-plussers. Om uitdroging of oververhitting te vermijden volg je best deze tips.

Water, de rest komt later
Het ligt voor de hand, maar toch is het heel belangrijk: drink de hele dag door voldoende water. Drink ook als je geen dorst hebt, en hou ten allen tijde een grote fles bij de hand. Vermijd zoveel mogelijk alcohol of cafeïnehoudende dranken, want die drogen je lichaam alleen maar meer uit. Drink ook geen ijskoude dranken met veel ijsblokjes, ook al lijkt dat een goed idee om af te koelen. Je lichaamstemperatuur daalt dan heel snel, maar zal daarna extra warm worden om te compenseren. Je kan nog beter lauwe thee drinken dan ijskoud water.

Hou het hoofd koel
En dat mag je letterlijk nemen. Een nat washandje in je gezicht of nek kan helpen om af te koelen. Ook een voetenbad of klein plastieken zwembadje in de tuin kan wonderen doen. Kan je het niet vermijden om in de zon te lopen, bescherm je hoofd dan met een hoofddeksel en een zonnebril. En hoewel het bij hete temperaturen verleidelijk is om zo weinig mogelijk aan te trekken, bescherm je toch best zoveel mogelijk je huid. Kies voor lichte stoffen met mouwen en kleed je in laagjes. Zonnecrème is uiteraard een must.

Lichte maaltijden
Eet voldoende, maar kies voor lichte maaltijden die snel verteren. Je krijgt het nog warmer als je een zware maaltijd moet verteren, en dat wil je nu best vermijden. Veel groenten en fruit, die ook nog eens vocht bevatten, zijn wel een goed idee. Laat geen restjes of voedsel lang uit de ijskast staan, om voedselvergiftiging te voorkomen.

Hou de kamers fris
Hou overdag je ramen gesloten en verlucht pas ’s avonds, als het afgekoeld is. Zo hou je de warmte buiten. Elektrische apparaten zoals televisies en radio’s produceren warmte. Als je ze niet gebruikt, zet je ze beter uit.

Zoek zelf koelte op
Niet gezegend met een zwembad of vijvertje in de buurt? Zoek dan de verkoeling van een bos op. De zon krijgt onder de bomen geen grip, waardoor het in een bos aangenaam koel kan zijn. Het klinkt misschien gek, maar bij zulk heet weer is een uitstap naar de bioscoop nog niet zo’n slecht idee. De airco werkt verkoelend, en het is er waarschijnlijk lekker rustig en fris.

Oudere mensen
65-plussers zijn extra vatbaar voor uitdroging of oververhitting. Bezoek hen op hete dagen om te kijken of alles in orde is en of ze voldoende verkoelingsmiddelen voor handen hebben.

Bron