Vrije radicalen, wat is dat en wat doen we er mee?

Vrije radicalen zijn overgebleven bijproducten van ons metabolisme ten grote van atomen/moleculen. Ons lichaam maakt eigenlijk de hele dag door vrije radicalen aan, hoe goed je metabolisme ook is.

Vrije radicalen kunnen gevaarlijk zijn maar in sommige gevallen hebben vrije radicalen echter wel een gunstig effect. Immuuncellen gebruiken de vrije radicalen bijvoorbeeld om ongewenste bacteriën te doden of om beschadigde eiwitten in de spieren op te ruimen na het sporten.

Hoe ontstaan vrije radicalen?

Ons lichaam is de hele dag druk bezig zonder dat we dit door hebben. Celdelingen, eiwitomzetting, productie van energie etc. Al deze processen (onze normale stofwisseling) laten sporen achter, bijproducten die we vrije radicalen noemen. Hoe gezond we ook proberen te leven, we kunnen aan dit proces niet veranderen. Ons lichaam maakt vrije radicalen aan, of we dit nu willen of niet.

We kunnen dan wel niet minder “afval” produceren, maar we kunnen er zelf wel voor zorgen dat we er meer van produceren. Veel drinken (alcohol), roken, stress + ongezonde voeding zorgen ervoor dat we meer vrije radicalen aanmaken. Hoe meer vrije radicalen in je lichaam, des te meer kan op ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en ze kunnen je DNA beschadigen.

Niet alleen onze stofwisseling zorgt voor de aanmaak van vrije radicalen. Ze kunnen ook van buitenaf je lichaam binnendringen. Luchtvervuiling of chemicaliën bijvoorbeeld kunnen zich als vrije radicalen binnendringen.

Wat is er gevaarlijk aan vrije radicalen?

Het vervelende van vrije radicalen is, is dat ze heel eenvoudig zich aan andere cellen kunnen binden. Deze moleculen/atomen (vrije radicaal) zorgt voor een verstoring van het proces van de desbetreffende cel. Je kunt nagaan dat, des te meer vrije radicalen, des te meer gezonde cellen hun werking niet goed meer kunnen doen. Je kunt ze zien als ongewenste gasten in je lichaam! Hieronder een aantal gevolgen die vrije radicalen kunnen veroorzaken.

GEVOLGEN VOORTVLOEIEND UIT VRIJE RADICALEN:

  • Bindweefsel verliest zijn soepelheid en bloedvaten worden stug. Dit kan hoge bloeddruk veroorzaken
  • Het afvalverwerkingsmechanisme van uw cellen wordt aangetast waardoor agressieve stoffen vrij komen.
  • Ze oxideren de goede HDL cholesterol die uw lichaam nodig heeft. Deze oxidatie veroorzaakt aderverkalking.
  • Snelle huidveroudering.
  • Verschillende soorten kanker.
  • Ze beschadigen het DNA waardoor een verstoring kan optreden in de celstofwisseling met als gevolg dan gemuteerde cellen kunnen ontstaan die zich verder ontwikkelen tot kanker.
Hoe bescherm ik mij?

Gelukkig kan ons lichaam ons heel erg goed bescherming tegen vrije radicalen, mits deze natuurlijk niet in overvloed aanwezig zijn in het lichaam EN wanneer deze vrije radicalen door ons eigen lichaam worden aangemaakt. Krijg je extra radicalen binnen van buitenaf? Dan heb je extra “bescherming” nodig.

Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord, antioxidanten. Antioxidanten beschermen ons lichaam zorgt ervoor dat de vrije radicalen “hun werk” niet meer kunnen doen door ze te neutraliseren. Er zijn veel verschillende soorten vrije radicalen en gelukkig kan ons lichaam (met een beetje hulp van buiten af: goede voeding) zelf genoeg antioxidanten aanmaken om al deze vrije radicalen onschadelijk te maken.

BRON