10 snelle ontbijten

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch slaan we het vaak over. Is het omdat we te weinig tijd hebben of omdat we te weinig tijd willen maken voor onze beu gegeten boterham met choco, of dat saaie omelet? Nochtans kunnen we met een kleine variant op ons beleg of door het toevoegen van extra kruiden, onze smaakpapillen prikkelen en weer genieten van ons vroegste tafelmoment.

Ben jij ook zo iemand die de geroosterde boterham met confituur beu is? Vind je havermoutpap maar saai? Een pudding vult niet of voelt ongezond aan? Hier dan een opfrissertje voor de de klassiekers…

KLASSIEKERS MET EEN TWIST

1. Toast met pindakaas en zaadjes

Een geroosterde boterham is snel en gemakkelijk te maken. Probeer eens een sneetje geroosterd brood met (zelfgemaakte) pindakaas. Lekker en een smeerpasta die nog vaak over het hoofd wordt gezien. Is pindakaas voor jou niet echt speciaal, dan kan je deze nog afwerken met verschillende soorten zaadjes (bijvoorbeeld chia-, lijn-, of vlaszaadjes) of fruit (zoals banaan, stukjes appel, of besjes) en nootjes.

Ook leuk voor de kinderen om zelf te maken.

Tip: Pindakaas is vrij zoet. Heb je meer zin in een fris en hartig beleg, ga dan voor geplette avocado. Dat kan je ook afwerken met zaadjes, of met gekruide kikkererwten, als je zin hebt in een hartig ontbijt.

 

2. Vanillehavermoutpap met vijgen

Dit recept maak je best de avond op voorhand voor een optimaal resultaat. Doe havervlokken en chiazaadjes in een kom. Snij de peul van de vanilleboon in de lengte in twee. Haal er voorzichtig de zwarte zaadjes uit en doe ze in een mixer. Giet er amandelmelk bij en voeg er nog dadel en enkele vijgen aan toe. Mix tot het hele mengsel soepel en brokjesvrij is. Giet je vanillle-/vijgenmengsel over de havervlokken en chiazaadjes. Goed roeren. Dek het resultaat af en zet een nachtje in de ijskast. ‘s Morgens heb je dan een lekker ontbijten. Werk af met vijgen, nootjes en honing naar smaak.

 

3. Een kom chiapudding

Het duurt 2 minuten om te maken, maar het is lekkerder als je het de avond op voorhand maakt, zodat de pudding een nachtje in de ijskast kan rusten. Mix een ¼ kop chiazaadjes, 2 kopjes melk naar keuze (gewone halfvolle melk of amandel-, soja-, kokosnoot-, of hennepmelk), 2 lepels ahornsiroop of honing, en een theelepel vanille. Je kan ervoor kiezen om het mengsel met de hand in een kom te mixen of in een blender fijn te malen. Graag een iets dikkere pudding? Gebruik dan volgende keer minder melk. Best in een luchtdicht potje in de ijskast bewaren. Afwerken met een lekkere topping of toppings. Fruit (mango’s, bananen, besjes of kiwi), nootjes (amandelen, walnoten, of zelfs hazelnoten), maar ook honing en een snuifje kaneel, kunnen een lekkere afwerking zijn.

 

SMOOTHIES 

Smoothies zijn gemakkelijk om mee te nemen, kunnen op voorhand gemaakt worden en vereisen weinig kookkunsten. Perfect voor een ochtend waar het allemaal wat sneller moet gaan dus.

4. Smoothie van drie soorten bessen

Voeg ¼ kop chiazaadjes en 2 koppen water samen in een mengschaal en roer tot alle zaadjes tot ze volledig doorweekt zijn. Plaats de kom in de ijskast. Doe daarna 2 kopjes aardbeien,2 kopjes braambessen, 1,5 kopje frambozen en 2 bananen (in schijfjes) in een blender. Voeg honing of agavesiroop toe naar smaak en pureer de ingrediënten. Voeg daarna het chiamengsel dat in de ijskast stond, en nu een gelachtige structuur heeft gekregen, toe aan het mengsel in de blender en mix de ingrediënten opnieuw. Je kan het mengsel 3 à 4 dagen bewaren in een luchtdichte verpakking in de ijskast, maar het is best om het meteen te serveren.

 

5. Ontbijtsmoothie met banaan, cacao en dadels

Deze smoothie is snel en gemakkelijk, en bevat cacao… voor de mensen die wat chocoladesmaak bij hun ontbijt willen. Benodigdheden: eerst en vooral een blender. Anders ga je de smooth niet in smoothie krijgen. Verder heb je nog een banaan nodig (liefst in schijfjes gesneden en net uit de ijskast), 2 dadels (vergeet de pit er niet uit te halen!), 2 soeplepels amandelboter, 2 soeplepels cacao, 1 soeplepel chiazaadjes en een kop amandelmelk. Check? Gooi het dan allemaal in de blender en druk op mixen tot je een zacht, drinkbaar mengsel hebt. Klaar.

 

6. Groentensmoothie

Liever een gezonde smoothie met groentjes om je dag goed te starten? Staat je blender nog klaar? Doe er een halve avocado in, een handvol broccoli (liefst uit de diepvriezer), 100 gram spinazie (ook meteen uit de diepvriezer), 2 koude bananen (in schijfjes gesneden), 1,5 kopje melk en 300 ml water, een halve theelepel vanille en het citroensap van een hele citroen. Goed mixen tot er geen brokjes meer te zien zijn. Giet het mengsel in een kom. Werk af met stukjes kokosnoot, besjes, zaadjes, nootjes of zelfs pure chocoladebrokjes als je zin hebt om er wat zoetigheid aan toe te voegen.

 

7. Blueberry Muffin Smoothie

Zin in een muffin, maar niet in de calorieën? Deze smoothie zal je doen denken dat je een blueberry muffin aan het drinken bent.

Tip: Je maakt deze smoothie best een nacht op voorhand.

Hoe begin je eraan? Je gooit alle ingrediënten in een goed afsluitbare pot (buiten de blauwe besjes). Dus je combineert anderhalf kopje melk met 2 eetlepels havermoutvlokken (of muesli), een theelepel vanille extract, een eetlepel vanille proteïntepoeder en een eetlepel chiazaadjes. Meng alle ingrediënt en zet het een nachtje in de ijskast. ’s Morgens neem je het potje uit de ijskast en doe je de inhoud, samen met de blauwe besjes in een mixer, en blend je alles tot het een lekkere smoothie is.

 

HARTIG ONTBIJT 

Iets meer nodig dan een boterham, pudding of sapje? Enkele hartige gerechten om op de ontbijttafel te serveren.

8. Een boerenontbijt met zoete aardappel

Snij een gekookte zoete aardappel in kleine, hapklare blokjes en bak ze zachtjes bruin in een pan. Snij een halve ajuin en één à twee tomaten in stukjes. Voeg de ajuin toe aan de zoete aardappel en bak zachtjes mee. Beginnen je stukjes ajuin te bruinen? Voeg dan ¼ kopje spinazie toe. Goed roeren. Als alles mooi begint te bruinen, voeg je de stukjes tomaat toe. Werk af met lookpoeder en peper naar smaak. Duw de mengelmoes van groentjes naar het midden van je pan en maak er een hoopje van. Breek een of twee eieren over het hoopje groenten en dek daarna de pan af met een deksel. Laat het nog 1 à 2 minuten mee bakken en daarna nog even sudderen met het vuur af. De hitte binnenin de pan zou het ei mee moeten koken. Is het ei nog niet genoeg gebakken naar jouw smaak, laat het dan nog even op het vuur staan (met het deksel erop).

 

9. Quesadilla met kaas, spinazie en witte bonen

Meng 8 eieren, een eetlepel melk, een halve theelepel zout, een halve theelepel lookpoeder en een halve theelepel zwarte peper in een grote kom. Doe een eetlepel olijfolie in een pan, laat zachtjes opwarmen. Doe er 5 kopjes spinazie in, regelmatig roeren, tot het slapjes wordt. Doe er een blik witte bonen bij (eerst afspoelen en laten uitlekken). Voeg daarna het eimengsel toe in de pan. Af en toe omroeren. Laat nog 3 minuten bakken in de pan. Voeg extra zout en peper toe naar smaak. Haal van het vuur. Hoe maak je de quesadillas? Leg 8 tortillas klaar. Neem een tortilla, bedek deze met geraspte kaas, maar laat een randje vrij aan de rand van de tortilla. Lepel ongeveer 1/8ste van het eimengsel uit de pan op de kaas, en vouw de tortilla dan dubbel. Doe hetzelfde met de andere 7 tortillas. Bedek een pan met olijfolie, warm zachtjes op. Bak de quesadillas aan beide kanten tot ze een goudachtige kleur krijgen en de kaas gesmolten is (+/- 5 minuten). Snij in driehoekjes en serveer warm.

 

10. Bananenkokospannenkoek

Voor deze gemakkelijke, gezonde pannenkoek heb je een anti-kleefpan nodig. Verwarm de anti-kleefpan. Klop 4 eiwitten op. Voeg er een halve, geplette, goed rijpe banaan aan toe, 1/3 kop amandelmelk, ¼ theelepel amandelextract (optioneel) en ¼ kop kokosnootbloem. Goed mengen. Spreid het mengsel uit over de oppervlakte van de pan (of maak er mini-pannekoekjes van). Je kiest zelf de vorm, grootte en portie. Laat ongeveer 5 minuten bakken voor je het mengsel omdraait en langs de andere kant laat bakken. Werk de pannenkoek af met de rest van de banaan, kokosnootboter of pindakaas, honing of fruit.

 

 

BRON