We willen allemaal een mooie huid. Thuisverzorging is dan ook geen overbodige luxe. Dus smeren we allerlei crèmes en serums. Zeer belangrijk natuurlijk maar wat nog belangrijker is, is dat je weet wat je best NIET doet! Ik krijg vaak mensen met huidproblemen die veroorzaakt worden door verkeerd gebruik van producten. Dit kan lijden tot een droge, vochtarme, doffe, …huid.

Hieronder wordt een alles op een rij gezet om het jullie makkelijker te maken:

1. Agressieve reinigers

Via mijn huidanalyse apparaat meet ik wat de PH-waarde van je huid is. Vaak krijg ik mensen die door het gebruik van een verkeerde cleanser een verstoorde PH-waarde hebben. Je kan dit zien als dat je je huid eigenlijk verbrand om het groots uit de drukken en dit terwijl een cleanser de belangrijkste eerste stap is in de huidverzorging. Er worden veel agressieve cleansers die je huid heel ‘zuiver’ maken maar ook beschadigen. Het gevolg, een droge, doffe en geïrriteerde huid, gedehydrateerde huid soms zelfs pukkeltjes en puistjes. Laat je huid even meten om ze te bepalen welke cleanser geschikt is voor jou huid.

2. Teveel of te dikwijls exfoliëren, scrubben en peelen

Iedereen wil natuurlijk een gladdere en stralende huid en dan denken we meteen aan meer exfoliëren. Eigenlijk is dit helemaal niet goed. Je huid kan er ouder, doffer en droger uit gaan zien omdat je je natuurlijke huidbarrière beschadigt. Zo verliest de huid zijn vocht. Dat zorgt dan weer dat verschillende processen in je huid minder goed gaan verlopen. Na verloop van tijd ga je dit ook zien aan je huid. Daarom raad ik aan om een scrub met korreltjes met mate te gebruiken en voor sommige huidtypes raad ik dit zelfs af. Gebruik in de plaats producten met glycolzuur en salicylzuur (zoals vb van Image Skincare of Clephar). Die doen je huid stralen!

3. Make-up niet verwijderen voor het slapen gaan.

Nog steeds zijn er veel vrouwen die slapen gaan met hun make-up of snel even reinigen met reinigingsdoekjes.Welke bij veelvuldig gebruik ook niet goed zijn voor je huid. Uit een onderzoek bleek zelfs dat er vrouwen zijn die hun make-up dagen laten zitten. Kan jij je voorstellen je handen niet te wassen gedurende 3 dagen? Nee toch?  Ook slecht en niet dagelijks reinigen is om huidproblemen vragen. Elke avond dus weg met die make-up!!!

4. Steeds dezelfde crèmes gebruiken

Ja huid voelt in de winter anders aan dan in de zomer. Ook je hormonen kunnen een grote rol spelen in de verandering van je huidbeeld. Daarom is het belangrijk je huid op te volgen en je producten aan te passen bij veranderingen. Doe je dit niet, vraag je om problemen. Inspecteer je huid zelf grondig of laat regelmatig een huidtest doen met de Soft Plus. Jou gegevens worden opgeslaan zodat je zelf kunt zien of er verbetering is of niet.

5. Te veel van het goede!

Voor alles bestaat tegenwoordig een crème of serum…dagcrèmes, nachtcrèmes, CC en BB crèmes, antirimpelcrèmes, verstevigende crèmes, oplichtende crèmes, oogcrèmes, serum, primers, …
Voor elke probleempje vind je tegenwoordig een gepaste crème. Allemaal leuk in gebruik maar en +en +en is trop. Je huid krijgt een overdosis aan ingrediënten met op termijn ook weer huidproblemen als gevolg.

Image SkinCare heeft hiervoor vb. een ideale oplossing.

Het bestaat uit een 3-stappenplan:
• stap 1 : reinigen (2x per dag)
• stap 2 : serum (1 of 2x per dag)
• stap 3 : beschermen met een dagcrème met hoge SPF (overdag)/de huid tijdens de nacht herstellen (‘s nachts)

6. Volgorde

Gebruik je goede producten en smeer je deze in een verkeerde volgorde dan heeft dit totaal geen zin en dus geldverspilling.

De gulden regel! Smeer eerst de dunnere, meer vloeibare producten (vb serum) en daarna een vettere of rijkere crème (vb dag/nachtcrème)

7. Zon

90% van de huidveroudering ontstaat door de zon! Beschermen is dus de boodschap!

8. Gebruik

Maak er een gewoonte van om niet met je vingers in je crèmes te zitten maar gebruik een spateltje. Make-up borstels dien je minstens eenmaal per week te reinigen. Ze kunnen beiden een voedingsbodem worden voor bacteriën.

Op je borstels kan olie ophopen, en olie en bacteriën op je cosmetische borstels kunnen alleen maar leiden tot verstopte poriën en uitbraken op je huid. Was je borstels met een afwasmiddel en spoel ze goed na met koud water, ontwar ze en laat de borstel rechtop in een glas in de zon drogen. Bij de apotheek kan je ook een speciale ontsmettingsalcohol kopen hiervoor.

Sponzen kunnen in een waszakje mee op 60° in de machine. In de zon laten drogen doodt tevens extra bacteriën.

9. Natuurlijke cosmetica

Bio en green…je hoort bijna niets anders meer. Maar is dit ook zo goed voor je huid? Er zijn heel veel natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor de huid, maar er zijn er ook die je huid kunnen gaan irriteren. Heb je last van een zeer gevoelige huid? Laat dan even nazien of de ingrediënten in jou productje geen irritatie kunnen veroorzaken. Dit kunnen wij ook voor je nazien. Onlangs heb ik LadyLya Bio ontdekt en getest. Een zeer leuk en kwalitatief merk met een zacht prijsje. Te verkrijgen bij de apotheken en goedgekeurd door ons.

10. Last but not least: be patient (geduld)

Ook al lijkt het soms dat de conditie van je huid niet dadelijk verbeterd of dat je zelfs uitbarstingen krijgt toch is deze aan het verbeteren. Het kan twee maanden verder zijn voor dat je resultaten begint te zien. Dit is normaal omdat je huid moet wennen aan ingrediënten als glycolzuur, vitamine A, vitamine C, ed… Laat je huid daarom vervolgens wennen aan een nieuw product en smeer niet meteen diverse producten met verschillende hoogwaardige ingrediënten gelijk op je gezicht.

Op naar een mooiere huid! Veel succes alvast!

© Christel Willems – www.beau-beau.be