“Een verbranding is eigenlijk een enorme ontsteking”, legt dermatologe Ingrid Van Riet van de Carpe-kliniek uit. “Normaal wordt de zon tegengehouden door het pigment in de bovenste huidlaag, maar bij een lichte huid die nog geen pigment heeft opgebouwd, bereiken de stralen direct de dermis (de lederhuid onder de bovenste huidlaag , nvdr). Daar worden cellen geactiveerd en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. We spreken van drie graden verbranding: in de eerste graad is er een beetje roodheid, in de tweede graad ben je echt vuurrood en in de derde graad zijn er ook blaren.”
EHBZ (eerste hulp bij zonnebrand) Aftersun or not?
Bij een eerstegraads verbranding kan een aftersun kalmerend werken op de geïrriteerde huid. Aloë Vera werkt ook zeer goed bij een 1ste tot 2de graad verbranding. Op vakantie kan je dadelijk het sap van de plant gebruiken als die in de buurt is. Zit je met een tweede of derde graad, smeer je best een crème met beetje cortisonencrème die vrij verkrijgbaar is bij de apotheek. We denken vaak dat cortisonen de reputatie hebben om schadelijk te zijn, maar ze helpen wel om de ontsteking in je huid weg te nemen. Smeer zo lang tot de roodheid verdwenen is. Daarna kan je terug een aftersun smeren of een goede hydraterende lotion. Ben je echter vuurrood, heb je blaren of koorts? Contacteer dan zo snel mogelijk een arts. Hij kan dan ook meteen vaststellen of je geen zonneslag hebt.
Schade: veroudering en pigmentvlekken
– Korte termijn schade zie je meteen aan je huid. De verbrande rode huid schilfert af tot ze bruin of lichter van kleur wordt met als resultaat vlekken die je heel het seizoen mee draagt.
– Lange termijn schade zie je pas met de jaren. Pigmentvlekken en een zon verouderde huid zijn daarvan het resultaat. Vooral decolletés worden vaak over het hoofd gezien tijdens het insmeren en zijn het toonbeeld van rode adertjes en vlekken. Dan is er het verhoogd risico op huidkanker zoals basaalcelkanker en plaveiselcelkanker of erger nog melanoom.
Welk is de beste bescherming?
Uit de felle zon blijven en om de twee à drie uur smeren met een goede crème die beschermt tegen UVB –stralen (B van brand, deze verbranden je huid) én tegen UVA-stralen (A van aging, deze geven je het bruine kleurtje maar zorgen ook voor de huidveroudering). Wil je toch in de zon zitten? Doe het dan na 17u, dan is de UV-index veel lager. Alternatieven en veilige manieren om te bruinen zijn zelfbruiners en spraytancabines, die werken op basis van oxidatie. Met de STM van Clephar bruin je geleidelijk aan op een gezonde manier.
Bescherming van binnenuit.
We kunnen onze huid ook van binnen uit beschermen. Daar ben ikzelf erg fan van. Dit kan je doen met de voedingssupplementen van LaViesage. De Skin Protect met een reeks krachtige antioxidanten zoals spirulina, bèta-caroteen, vitamine C en E, zink, selenium en groene thee extract en dit icm de Skin Balance zijn hiervoor toppers. Je gaat je huid niet enkel beschermen maar ook de opbouw van je huid ondersteunen. 2 vliegen in 1 klap. Onthou wel dat je nog steeds moet smeren. De supplementen geven een bescherming vergelijkbaar met een factor vijf en werken dus enkel als aanvulling.
© Christel Willems – Beau Beau