Talkpoeder wordt gemaakt van talk. Talk komt uit de aardkorst en wordt ook wel eens speksteen genoemd. Het kan zijn dat bepaalde delen talk verontreinigd zijn met asbest. Asbest is kankerverwekkend. In de verkoop vindt men tegenwoordig de asbestvrije versie maar probeer inhaleren van talkpoeder toch te beperken.

Aangezien talkpoeder tijdens het gebruik nogal kan stuiven kan je het gemakkelijk inademen. Dit komt dan als een soort fijnstof in je longen terecht. Dit kan zorgen voor kleine ontstekingen in je luchtwegen. Je lichaam probeert deze deeltjes zelf weer op te ruimen. Ga er dus niet te kwistig mee om. 

Is talkpoeder kankerverwekkend? Dit lees je hier.

Voor wat wat kan je talkpoeder zoal gebruiken?

1. Geurtjes in de schoenen?
Je zult het wel kennen. Stinkende sportschoenen of ballerina’s? Een beetje talkpoeder in je schoenen voor je ze gaat aan doen doet wonderen. Het absorbeert het vocht van zwetende voeten en geeft een aangenaam geurtje. Ook tegen blaren kan dit je helpen. Vooral wanneer je nieuwe schoenen wilt inlopen kan dit best handig zijn om ze op voorhand in te poederen.

2. Zand op het strand
Krijg je na een dagje strand die vervelende plakkerige zand niet van je benen en armen? Met talk verwijder deze makkelijk zonder je huid te irriteren. Strooien en afwrijven. Doe dit op het strand zodat je het goedje zo weinig mogelijk inhaleert!

3. Harsen en scheren
Het aanbrengen van wat talkpoeder zorgt dat het harsen minder pijnlijk aan voelt. Indien je gaat scheren zorgt deze ervoor dat je makkelijker over de huid glijdt. Tevens heeft talk een ingebouwde afkoelingsfunctie, ideaal wanneer je huid op de één of andere manier geïrriteerd raakt. Zo voorkom je irritatie en roodheid na harsen en scheren.

4. Vetvlekken!
Talkpoeder heeft een absorberende functie. Een vetvlek op je zijden blouse of topje in viscose? Doe een hoopje talkpoeder op de vlek, druk de talk goed in de vlek en afborstelen. Eventueel herhalen. Weg vlek.

5. Vervanging voor droogshampoo
Net de laatste droogshampoo opgebruikt en zit je met je handen in het haar? Doe wat talkpoeder op je haarwortels en even laten intrekken. Het absorbeert niet enkel het vet uit de haren maar geeft ook wat extra volume en een lekkere geur. Heb je donker haar meng dan met wat cacaopoeder. Opgelet dat je goed uitborstelt. Niet voor dagelijks gebruik.

6. Deodorant
Ook hier neemt de talk het zweet op en verspreidt deze een aangenaam geurtje. Probeer het gebruik te beperken tot onder je oksels.

7. Kalmeren van droge huid.
Bodylotion op? Verdeel wat talk op de droge gedeelten van je lichaam voor een zachte huid. Onmiddellijk effect.

8. Het helpt je af te koelen
Talkpoeder heeft een ingebouwde afkoelingsfunctie, perfect voor wanneer je huid op de één of andere manier geïrriteerd raakt.

TIP: Een reisverpakking talkpoeder in je handtas! Clephar heeft een Silk Powder dat heerlijk ruikt en super zacht is voor je huid.

 © Christel Willems – www.beau-beau.be