We hebben allemaal wel eens buikpijn. Heel vervelend natuurlijk. Heb je vaker en veel last dan kan je best toch maar verder gaan ermee. Luister naar je darmen. Ze willen je zeker iets vertellen. Er zijn namelijk zeer veel gelijkenissen tussen je hersenen en je darmen. Je kan ze als een tweede brein beschouwen.

Link tussen hersenen en darmen

Onze darmen zijn ook intelligent hebben een eigen zenuwstelsel, het zogenaamde enterale zenuwstelsel genoemd. Deze staat in voor het sturen van de peristaltische bewegingen (spiersamentrekkingen die het voedsel door duwen), maagzuur of braken. In dit zenuwstelsel zitten miljoenen neuronen en heel veel neurotransmitters. Serotonine is zo eentje. Je vindt deze stof ook in de hersenen. Serotine is betrokken bij je humeur, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Het enterale zenuwstelsel is met het parasympathische zenuwstelsel in de hersenen verbonden via de zwervende zenuw (nervus vagus). Zo kunnen de darmen permanent met de hersenen communiceren via neurotransmitters. Vb. Je eet besmet voedsel. Dan worden je hersenen verwittigd via deze zwervende zenuw. Deze geven vervolgens het signaal om je spijsvertering stil te leggen.

Werkt dan het ene in op het andere en omgekeerd?

Ja, het is bewezen dat geneesmiddelen die op de hersenen inwerken soms ook een effect hebben op de darmen. Vb. antidepressiva. Deze middelen werken in op de serotonine om de gemoedstemming te verbeteren. Ze veroorzaken vaak spijsverteringsproblemen bij patiënten die in behandeling zijn voor een depressie. Maar ook omgekeerd. Zo kunnen antidepressiva, in kleine hoeveelheden toegediend, het prikkelbaredarmsyndroom verzachten. Zo kunnen mensen met een prikkelbaredarmsyndroom dan ook weer angsten ontwikkelen.

Stress en voeding versus je darmen…

Onze darmen bestaan de darmen uit 80% goede darmbacteriĂ«n en 20% slechte darmbacteriĂ«n. Deze balans wordt echter vaak verstoord door onze voeding, antibiotica en de anticonceptiepil. In eerste instantie voel je er niets van. De symptomen uiten zich namelijk op allerlei andere manieren. Als de slechte darmbacteriĂ«n gaan toenemen en de verhouding tussen goed en slecht uit balans geraakt uit zich dit in vermoeidheid en uitputting maar ook een opgeblazen gevoel, winderigheid, keel- en blaasontstekingen, huiduitslag en eczeem, reuma, migraine, gewrichtspijnen, enzovoort…

Ook je huid lijdt eronder als je darmfuncties niet goed werken. Dit kan gaan van acné tot rosacea en andere huidklachten zoals eczeem en psoriasis. Huidklachten vinden vaak hun oorsprong in de darm net zoals obstipatie vaak een psychische oorzaak kent (vb stress)

Stress is zeker een grote boosdoener (voor mij de ergste). Stress kan de gezondheid van je darmen volledig ontregelen. Onze darmen zorgen ervoor dat het verteerde voedsel vanuit de maag verder wordt verwerkt. In de dunne en de dikke darm wordt het voedsel afgebroken en opgenomen waarna het resterende wordt uitgescheiden. Wordt een stap in dit lange proces verstoord door stress kan je krampen of andere darmkwalen krijgen.

Hoe kunnen we onze darmenflora gezond houden?

  • Het zuiveren/detoxen van je darmen is onmisbaar. Dat kan je doen door middel van een reinigingskuur van LaViesage of op basis van lijnzaad, groene klei of aloĂ« vera
  • Molkosan, kefir en rechtsdraaiende yoghurt zijn ook perfect voor een goede darmflora
  • Geef je darmen een boost met een probiotica kuur
  • Leer ontstressen, doe leuke dingen die je gelukkig maken. Wandelen is oa goed voor je darmen.
  • Trakteer je eigen op een heerlijke buikmassage. Deze stimuleert een gezonde darmwerking: draai rondjes rondom de navel (ga altijd met de wijzers van de klok mee). Maak eerst kleine cirkels en maak die steeds groter, zo stimuleer je de dikke en de dunne darm. Dit doe ik altijd als ik last heb.
  • Kies voor verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Deze zijn over het algemeen beter verteerbaar. Let op met paprika en champignons.
  • Eet zoveel mogelijk suikervrij. Er zitten al genoeg verborgen suikers in onze voeding.