We horen veel over hydraterende, vochtinbrengende crèmes of moisturizers. Brengen deze nu echt vocht IN de huid?

!!! NEEN !!! Als water in onze huid kon dringen, zouden we na een bad er uit zien als een spons! 🙂 Dat is vaak nog een misverstand over hydraterende producten.

Vocht inbrengen kan dus niet van buitenaf MAAR je huid kan wel vocht vasthouden!

Onze huid bestaat uit verschillende lagen. Nieuwe huidcellen worden aangemaakt in de diepere huidlaag, ze worden continue naar boven geduwd. Daar sterven ze af. Onze bovenste huidlaag bestaat dus uit afgestorven droge huidcellen. Enkel deze huidlaag kan vocht opnemen en vasthouden. Indien de huidbarrière dus niet goed werkt krijg je een vochtverlies. Vocht kan niet in de diepere huidlagen komen, dat kan enkel van binnen uit gebeuren.

Elke huid is uniek en zelfs een vette huid kan een vochttekort vertonen. Daarom is het geen overbodige luxe om een juist advies te verkrijgen over welke crème je best gebruikt voor jou huid? Wij werken met een gratis huidanalyse.

Hoe werkt dan zo een hydraterende crème nu eigenlijk?

  1. Een crème bevat vetstoffen die een filmpje over de huid, waardoor het vocht uit de huid niet kan verdampen.
  2. Een crème bevat stoffen die in staat zijn om vocht uit de omgeving (huid of lucht) aan zich te binden waardoor je huid vochtiger blijft! Deze laatste stoffen worden ook wel humectanten genoemd (bevochtigers; o.a. hyaluronzuur, glycerine, propyleen glycol).

Een gehydrateerde huid heeft minder rimpeltjes en met sommige crèmes kunnen zelfs celfuncties geactiveerd worden.  

Enkele stoffen die hydraterend werken zijn:

Hyaluronzuur: een gelachtige substantie die van nature in de zachte weefsels van het lichaam zit, dus ook in de huid. Het zit tussen de cellen en werkt als een waterreservoir voor de cellen. Het kan 1000 keer het eigen gewicht aan water aan zich binden. Indirect helpt het de steunweefsels als collageen en elastine soepel en veerkrachtig te blijven. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur af. Aanvulling van buitenaf helpt als vochtbinder. De nieuwste generatie anti-rimpelcrèmes bevatten allemaal hyaluronzuur omdat het volumecreërende effect zo goed is. Bovendien voel je het ook: je huid is zachter en gladder. Hyaluronzuur wordt ook gebruikt in tijdelijke injectables zoals Restylane en Juvederm om rimpels van binnenuit op te vullen.

Glycerine:  komt van nature in ons lichaam voor, en kan ook uit plantaardige of dierlijke vetten gewonnen worden. Het is van oorsprong een zoetige, kleur- en geurloze stof. Het heeft zowel een gladmakend als vochtbindend effect en is dus ideaal voor crèmes. Glycerine is een bevochtiger die water uit de omgeving aan zich kan binden.

Aloë Vera: een gelachtige substantie die wordt gewonnen uit de Aloë Vera vetplant. Het legt een dun filmpje over de huid dat waterverlies tegengaat, maar omdat er ook veel water in de gel zit, wordt er ook vocht aan de huid afgegeven. Prettige bijkomstigheid van pure aloë veragel is dat het ook ontstekingswerende stoffen bevat. Het is ook ideaal bij kleine (zonne)brandwondjes.

Ureum: best een gekke stof. Het is een stof die door het lichaam (van mens en dier) wordt uitgescheiden via de urine, en als meststof voor de landbouw goedwerk doet. Het wordt ook door de huid uitgescheiden en vormt met het transpiratievocht een heel goed vochtbindende stof. Verwerkt in een pot crème heeft het dus dezelfde hydraterende functie.

Propyleen glycol: het klinkt wat ingewikkeld, maar dit stofje kan weer uit glycerine gehaald worden, en heeft een heel goede hydraterende werking. Het is een bevochtiger en kan dus zowel vocht uit de omgeving als de huid aan zich binden.

Mineralen: mineralen zijn zouten en omdat ze dit zijn hebben ze ook vochtbindende eigenschappen. Mineralen kunnen in hun pure vorm in crèmes voorkomen, maar ook als onderdeel van bijvoorbeeld algenplanten. Algen zitten boordevol mineralen. De belangrijkste mineralen calcium, koper en magnesium maken onderdeel uit van de huidbarrière en het eigen vermogen van de huid om vocht vast te houden.

 

Bron hydraterende stoffen