Waarom je beter geen reinigingsdoekjes gebruikt?

Ze zijn zo leuk die reinigingsdoekjes. Zeker in deze tijd. Je hebt veel te doe, druk bezig, … Binnen één minuut heb je al je make-up eraf gehaald. Geen gedoe met cleansers en/of tonics.

Toch is het niet de beste manier om je huid te reinigen….tenzij…

Waarom zijn die doekjes dan niet zo goed voor je huid? In onderstaand artikel deel ik jullie mee waarom dit zo is.

Het geheim van een mooie en gezonde huid is de manier waarop je je huid verzorgt. Als je ’s avonds je make-up nooit afhaalt, dan kan je ook niet klagen over een onzuivere of niet egale huid. Slapen met make-up is nefast voor je huid. Maar dat is niet het enige, de manier van reinigen van je huid heeft ook veel invloed op de huidconditie. Bij het reinigen start alles. Door je huid enkel te reinigen met deze doekjes haal je niet het optimale uit je huid. Maar waarom dan eigenlijk?

Dat al deze doekjes slecht zijn is een groot woord. Ze zijn tegenwoordig erg verbeterd.

Ten eerste. De ingrediënten spelen hierbij in eerste instantie een grote rol. Elk merk heeft andere ingrediënten. Kijk steeds op de verpakking of er geen agressieve en uitdrogende stoffen als alcohol in zitten. Als er milde stoffen inzitten, dan zit je nog goed voor een af en toe gebruikje.

Ten tweede is het zo dat je huid er niet echt zuiver van wordt. Je verspreidt vuil, bacteriën, olie en make-up over de huid in plaats van dat je deze reinigt. Het is als het gebruiken van cleanser zonder dat je deze van je gezicht af haalt. Inderdaad dit klinkt niet als de perfecte reinigingsmethode hé! De kans dat je poriën verstopt raken wordt veel groter met als gevolg puistjes. Het is dus heel goed mogelijk dat je huid er een stuk beter uit gaat zien als je voortaan geen reinigingsdoekjes meer gebruikt. Een goed gereinigde huid zorgt namelijk voor een betere opname van je serums en crèmes. Dus ook voor een gezonde huid met een ‘natural glow’!

Als derde wil ik jullie mee geven dat de structuur van zo een doekje niet altijd optimaal is. Vaak zijn ze ruw en voelen ze droog aan doordat ze te weinig vocht en producten bevatten. Dan ga je al snel je huid gaan boenen en schuren met irritatie en roodheden als gevolg. Vooral rond de ogen ga je sneller rimpels of een uitgezakte huid krijgen door het trekken en duwen.

Conclusie: Gebruik je reinigingsdoekje om enkel je make-up te verwijderen en ga erna aan de slag met een zachte, milde reiniger die je met je handen in masseert en met lauw water afspoelt en het voelt dan ook nog eens veel aangenamer. Voor je ogen neem je tevens een milde oogreiniger.

Maak er een dagelijks me-time momentje van.

Make-updoekjes zijn dus handig, maar niet voor elke dag. Gebruik ze enkel om je een dikke laag make-up te verwijderen icm met je dagelijks reinigingsritueel of een keer op een festival of als noodgeval (na een avondje stappen). Maar enkel een doekje als je dagelijkse reiniging best niet meer!

© Christel Willems