Vaak merk ik in mijn praktijk op dat mensen niet juist weten in welke volgorde je best je producten gebruikt. Er bestaan dan ook talloze producten om je huid in goede conditie te houden. Reinigingsmelk, mousse, pads, tonic, lotion, maskertjes, crèmes, serums, scrubbende en schuimende gel, 3 in 1 reinigers, …

Hoe gebruik je ze in de juiste volgorde en op de juiste manier?

Een goede huidverzorging bestaat uit minimaal 3 stappen bestaat, ongeacht de leeftijd:

  1. Reinigen (niet met doekjes! Waarom? Dat leg ik je uit in deze blog)
  2. Neutraliseren
  3. Beschermen of voeden en hydrateren

Hoe zit het nu als je ook een maskertje wilt gebruiken? Of nog even extra wilt scrubben? En wanneer breng je dan dat serum aan?

  1. cleanser
  2. scrub/exfoliant
  3. masker
  4. tonic
  5. serum
  6. oogcreme
  7. dag/nachtverzorging

Een scrub of masker komt dus NA het reinigen en VOOR de tonic. Gebruik je een reinigende scrub gebruikt is dat eigenlijk een combinatie van stap 1 en 2 en kun je hierna dus meteen door naar stap 3 of 4. Het is niet nodig om na een reinigende scrub nog eens extra te scrubben.

STAPPENPLAN

1. CLEANSER

De eerste stap is het reinigen van onze huid en dit ’s morgens en ’s avonds. Gedurende de dag wordt onze huid blootgesteld aan vrije radicalen (vuil, stof, sigarettenrook, luchtverontreiniging, …) en ook produceert onze huid talg, zweet en resten als resultaat van onze huidstofwisseling. Daarbovenop dragen we ook nog make-up. De verleiding is soms groot om zonder te reinigen te gaan slapen. Het overkomt iedereen.

Het is echter zeer verstandig om dit wél te doen, aangezien de huid zich gedurende de nacht herstelt (je schoonheidsslaapje dus). Als er nog vuil en make-up op je huid zit dan kan je huid minder goed ‘ademen’ met als resultaat verstoppingen in de huid.

Waarom ’s morgens? ’s Nachts produceert de huid afvalstoffen en zweet. Dus die willen we er ’s morgens toch ook allemaal af en hoeveel beter voel je je met een lekker fris en gereinigd gelaat. Weinig tijd, kies dan voor een micellair water.

DO: neem wat reiniger op je hand, wrijf en verdeel over je gelaat. Emulgeren met water en lekker masseren over je huid (liefst 1 minuut zodat de ingrediënten hun werk kunnen doen) Afnemen met een vochtig washandje of sponsjes.

DON’T: reiniger op een watje en daarmee over je huid gaan wrijven. Dat kost meer aan product en is ook helemaal niet aangenaam + schuren is niet zo goed voor je huid en teveel watjes niet voor het milieu.

2. SCRUBBEN/EXFOLIËREN

Daarna kan je eventueel je huid scrubben of exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen zodat je huid er egaler en stralender uit ziet. Wat is nu het verschil tussen scrubben en exfoliëren? Een scrub bevat korreltjes en exfoliant weekt de dode huidcellen los.

Scrub echter NIET elke dag en zeker NIET te hard om een beschadigde huid te voorkomen. Dit zorgt voor disbalans en vochtverlies in je huid (en dat willen we natuurlijk niet want we deze onze huid nodig voor bescherming). 1 à 2 keer per week is ruim voldoende.

Wil je weten welk product geschikt is voor jou huid? Of in welke mate je een scrub/exfolliant mag gebruiken? Laat je adviseren door ons. Na een grondige huidanalyse bepalen wij welk product het beste is voor jouw huid.

3. MASKER

Na het scrubben kan eventueel een masker ingezet worden. Deze bevatten goede werkstoffen en dringen tot de diepere lagen van je huid. Daar kunnen ze je huid voeden, bevochtigen, kalmeren, nieuwe celgroei stimuleren of onzuiverheden verwijderen. Afhankelijk van welk masker je gebruikt. Breng dit masker aan met een penseel of gewoon lekker met de vingers. Let op met je ogen!

Weetje: Maskers in een instituut of huidpraktijk gaan veel intensiever werken dan deze voor thuisgebruik.

4. LOTION (niet in elke merk verkrijgbaar)

Als je het masker hebt verwijderd met lauw/warm (niet heet) water, is het tijd om de pH van je huid in balans te brengen, de laatste maskerresten van je gezicht te verwijderen en om de poriën wat te verkleinen (werkt adstringerend). Een tonic is niet enkel om te neutraliseren maar zorgt ook ervoor dat alles beter wordt opgenomen door je huid. Echter niet elk merk werkt met een tonic. Gebruik je een 2 in 1 of 3 in 1 reiniger (vb Image Skincare)? Dan sla je deze stap over daar in dit product alles samen verwerkt zit. Wat alles natuurlijk iets makkelijker maakt. Je kan dan ook met 2 reinigers werken. Dat doe ik zelf altijd.

5. SERUM

Een serum bevat extra hoge werkstoffen en wordt gebruikt voor je dag- en nachtverzorging. Vaak heeft je huid behoefte aan extra’s en dan biedt een serum de oplossing. Je hebt verschillende soorten serums voor verschillende huidproblemen. Best klop je deze met een tokkelende beweging in de huid of druk je deze in de huid met de vingers.

6. DAG/NACHTVERZORGING

Om de huid te beschermen gebruik je overdag een Spf met een minimum van 20 om je huid te beschermen tegen de schadelijke UV stralen die huidveroudering en huidkanker in de hand werken. ‘s Nachts gebruik je een crème die aangepast is op jou huidtype en huidnoden. Hoe rijper de huid, hoe meer de huid eigenlijk nodig heeft (omdat de werking van de huid vertraagt en de aanmaak van huideigen stoffen verminderd) en daarom is het aan te raden om over te stappen op een vollere crème met meer werkstoffen zoals peptides, vitamine A, enz. Beneden de 25 jaar, is een hydraterende crème vaak al genoeg.

Indien je wenst kan je voor het aanbrengen van de dag/nachtverzorging een oogcrème aanbrengen.

Maar waarom een oogcrème? Omdat de huid rond de ogen helemaal anders is dan de rest van je gezicht. Die huid is dunner, gevoeliger en heeft minder olie- en waterklieren. Daarom heeft dat gebied extra hydratatie nodig. Dus wacht niet op de eerste lijntjes, kraaiepootjes of rimpeltjes.

GRAAG MEER INFO? BOEK DAN EEN HUIDANALYSE WANT METEN IS WETEN!

© Christel Willems – www.beau-beau.be